Sotva se Orbán rozloučil s Putinem, začal zvedat mandle politikům EU. Zmínil i nás

19.02.2015 8:15

Maďarský premiér Viktor Orbán včera podle agentury Reuters ostře kritizoval přístup Evropské unie vůči Rusku. Terčem jeho kritiky se jmenovitě stal prezident Evropské komise Donald Tusk. Orbánovi zejména vadí, že je EU rozdělena podle toho, jaké vztahy jednotlivé státy udržují s Ruskem.

Sotva se Orbán rozloučil s Putinem, začal zvedat mandle politikům EU. Zmínil i nás
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Reuters připomíná, že Orbán své kritické poznámky zveřejnil pouhý den po návštěvě ruského prezidenta Vladimir Putina v Budapešti, během které se oba dva politici dohodli na nové smlouvě o dodávkách plynu. „V posledních týdnech se přitom maďarský premiér snažil ujistit zbytek Evropy o tom, že jeho postoje nejsou ryze proruské. Svým včerejším vyjádřením však potvrdil pravý opak,“ konstatuje Reuters. „EU je skutečně rozdělena na státy udržující s Ruskem standardní vztahy a na ty ostatní. Z tohoto úhlu pohledu by mělo Maďarsko, Česká republika, Slovensko a Rakousko s Ruskem spolupracovat,“ cituje agentura Orbána.

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Orbán dle Reuters rovněž prohlásil, že bez spolupráce s Ruskem nemůže Maďarsko dosáhnout svých cílů. „Ovšem pobaltské státy, Polsko či Spojené státy jsou toho názoru, že by naopak Rusko mělo být z jakékoli užší spolupráce s EU vyloučeno, což považuje Orbán za chybnou zahraniční politiku,“ uvádí Reuters. „Tento zásadní rozpor uvnitř EU má strategickou povahu. Musím bohužel konstatovat, že prezident Evropské komise Donald Tusk je na druhé straně barikády,“ řekl Orbán. Bývalý polský premiér Tusk patřil mezi zastánce tvrdšího přístupu vůči Rusku a zasazoval se i o uvalení dalších sankcí. V této linii pokračuje i ve své funkci jednoho z nejvyšších představitelů EU.


 

 

reklama

autor: pro

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …