Souběh funkcí nevadí. To jen novináři vymýšlejí problémy, míní Zimola

29.03.2014 15:53

Problém se souběhem politických funkcí uměle vytvořili novináři. Myslí si to jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD), který se kvůli stranickému usnesení vzdá poslaneckého mandátu. Svůj názor prozradil v rozhovoru pro server Lidovky.cz.

Souběh funkcí nevadí. To jen novináři vymýšlejí problémy, míní Zimola
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Jiří Zimola

Zimola se raději rozhodl pro funkci hejtmana, protože má pocit, že tak bude platnější regionu, který má rád, tedy jižním Čechám. Své rozhodnutí prý s nikým neprobíral. „To je moje rozhodnutí. Svá rozhodnutí nepotřebuji s někým konzultovat, mám svou hlavu a svůj rozum,“ zdůraznil hejtman.

Není však jediný, komu se sbíhají funkce hejtmana a poslance. „Oznámil jsem jim to a oni to vzali na vědomí. Nemám jakékoliv zprávy o tom, jak se rozhodnou nebo jaké bude jejich oznámení. Nehodlám jim dávat žádné mediální vzkazy,“ uvedl směrem k nim.

Uvedl také, že ke složení jednoho z mandátů ho nenutila žádná zákonná povinnost. To jen prý někteří novináři vytvořili dojem, že se jedná o největší problém republiky. „Po celou dobu jsem nepobíral plat poslance. Ten jsem odevzdával na veřejný fond prezidenta Miloše Zemana. Zdá se mi, že pět měsíců, kdy jsem nenaplnil ani lhůtu mě danou ústředním výkonným výborem, není zásadně dlouhá doba na takové rozhodnutí,“ uzavřel.

Jako první se vzdal funkce hejtmana současný ministr vnitra Milan Chovanec. Jako druhý poslechl ČSSD právě Zimola, ostatní hejtmani a zároveň i poslanci zatím vyčkávají. Podle vnitrostranického usnesení by se měli rozhodnout do 26. dubna.

reklama

autor: nem

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…