Souboj v ODS nabývá jasnějších obrysů. Kdo ji povede po výprasku?

18.11.2013 15:51

Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil si nějakou dobu rozmýšlel, zda hodlá kandidovat na post šéfa ODS. Teď se zdá, že už má jasněji. Pokud bude na post předsedy kandidovat exministr školství prof. Petr Fiala, Pospíšil ho podpoří. Na předsedu již Fialu navrhla i organizace občanských demokratů Brno-střed. Budoucí souboj v ODS tak možná nabývá jasnějších obrysů.

Souboj v ODS nabývá jasnějších obrysů. Kdo ji povede po výprasku?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Fiala

Občanští demokraté utrpěli v říjnových předčasných volbách fatální porážku, když nezískali hlasy ani deseti procent voličů. Na lednovém sjezdu v Praze tak ODS hodlá řešit, jak dál. Již teď je jasné, že o post předsedkyně hodlá bojovat Miroslava Němcová, která je už pár let v nejužším vedení strany. Pokud by proti ní nevyvstal jiný kandidát, Pospíšil je připraven se s Němcovou utkat, v případě kandidatury Petra Fialy raději podpoří právě jeho.

"Pokud by pan Fiala kandidoval, považoval bych za vhodnější ho podpořit," prozradil Pospíšil.

Fiala kandidaturu na předsedu ještě neoznámil. V rozhovorech pro média dal však najevo, že by byl ochoten ujmout se role prvního muže ODS, pakliže by ve straně cítil potřebnou chuť ke změně. Pokud ODS neprojde změnou, která zahrnuje možná i změnu rozhodovacích procesů, je podle Fialy odsouzena k definitivnímu zániku.

Čistá Němcová

I Němcová má ale ve straně své zastánce. Jednoznačně se za ni staví např. europoslanec Jan Zahradil nebo někdejší pražský primátor Bohuslav Svoboda. On sám by se rád dostal do užšího vedení strany. Pokud by Němcová nekandidovala na šéfku strany, uvažoval by dokonce o postu nejvyšším.

Zahradil na adresu Němcové prohlašuje, že je to žena nepoznamenaná skandály, což je přesně to, co teď ODS potřebuje. Propad pod deset procent totiž podle jeho názoru nesouvisel tolik s ústupky v minulé pravicové koalici, jako spíše s tím, že občanští demokraté přestali být pro občany důvěryhodní. Němcová na čele by to mohla napravit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…