Současná krize může skončit válkou, varuje ekonom Pikora

19.03.2021 11:47

Ekonom Vladimir Pikora varuje, že krize, ve které už se nacházíme, bude nakonec jiná než všechny krize předchozí. Jde o krizi, ve které se nacházíme i proto, protože se ideologické nápady povyšují nad zdravý ekonomický rozum. Mnozí lidé jsou dnes ochotni dělat nesmyslné věci jen proto, aby ublížili americkému exprezidentovi Donaldu Trumpovi. A nakonec to všechno podle Pikory může skončit i válkou.

Současná krize může skončit válkou, varuje ekonom Pikora
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Finanční analytik Vladimír Pikora

Vladimír Pikora v rozhovoru pro server Kupředu do minulosti poznamenal, že už se řadu let nacházíme v krizi. Svědčí o tom podle něj to, že Evropská centrální banka již dlouhou dobu pracuje s politikou záporných úroků, která je podle Pikory zcela nesmyslná.

„Peníze odrážejí nějakou hodnotu práce. Takže my máme zápornou cenu práce – co to je za nesmysl? Pod nánosem propagandy, technologie a sociálního inženýrství se snažíme překrýt podstatu věci, a to, že Evropa dlouhodobě zaostává, jde úplně špatným směrem – a my si to nechceme připustit a stále více se utvrzujeme v tom, že to děláme správně, až to někde nějak vybublá,“ rozčiloval se Pikora.

Za velikou chybu považuje to, že v ekonomice hraje zásadní roli ideologie. Bývaly doby, kdy se lidé řídili výší výnosů a investovali do toho, u čeho věřili, že z toho získají vyšší výnos. Jenže dnes se investuje do toho, co je hezky zelené, ekologické, co údajně šetří planetu. Na to, zda je to technologie efektivní a vyplatí se finančně, se hledí až ve druhé řadě. A to je podle Pikory velký problém.  

Takovým příkladem ideologických nákupů může podle Pikory být nákup akcií Tesly. Ty dnes lidé často kupují, protože to je „in“, aniž by přemýšleli nad tím, zda společnost nabízí něco, co do budoucna opravdu může vydělat.

Anketa

Je Miloš Zeman dobrým prezidentem? (Ptáme se od 10.3.2021)

79%
21%
hlasovalo: 39288 lidí
„Představte si, co by se stalo, kdyby najednou Donald Trump řekl, že nakupuje bitcoin. Tak by si oni říkali: Hele, Trump má bitcoin, my se ho musíme zbavit, aby měl Trump ztrátu, a takto můžou srazit cenu bitcoinu, což je pro někoho úžasná příležitost, aby ho nakoupil levně. Můj názor je takový, že se tady bude manipulovat davem, který nepochopí, že je manipulován, a v představě, že ubližuje nějakému ošklivému kapitalistovi, pomůže ještě horšímu kapitalistovi,“ dal Pikora další příklad ideologické motivace k ekonomickým krokům, které nemusí z čistě kapitalistického hlediska dávat smysl.

I díky podobnému ekologickému uvažování jsme v krizi, která byla úplně jiná než krize předchozí. To se sice říká o každé krizi a bývá to pravda, protože kupříkladu ještě v roce 2000 jsme si nedokázali představit, jak se změní svět po teroristickém útoku na dvojčata v New Yorku, ale teď to všechno podle Pikory může skončit i válkou.

„A myslím, že to musí vyústit v nějakou větší společenskou změnu, která může být propojená s něčím jako válka. Asi ne válka, jak si ji spousta lidí představuje, jako druhá světová, tedy že tady v Evropě budou vojska, tanky proti sobě. Spíše myslím, že to bude něco mimo Evropu a že to nebudou tanky, ale spíše drony, a bude to mít spíše elektronickou podobu než klasickou. Tedy, že to nebude tak, že budou běhat vojáčci se samopaly, bude to asi trochu jiný, ale bude to něco tohoto typu, a dost zásadně to změní celou společnost. Ale jak to bude, to si v tuto chvíli neumím představit. Ale bude to úplně jiné, než jsme doteď zažili,“ zdůraznil Pikora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…