Soucítíme s lidmi, chceme jim dát co nejvíc, ujišťoval zástupce těžařů při debatě o prolomení limitů

26.06.2015 12:21

O aktuálním dění kolem prolomení těžebních limitů na Mostecku přišli do čtvrtečních Událostí, komentářů diskutovat ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), ředitel pro strategickou komunikaci Severní energetické Zbyněk Olmer a starosta obce Horní Jiřetín Vladimír Buřt (SZ).

Soucítíme s lidmi, chceme jim dát co nejvíc, ujišťoval zástupce těžařů při debatě o prolomení limitů
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Hnědouhelný lom Československé armády nacházející se v severočeské hnědouhelné pánvi

Vláda by měla rozhodovat o možném prolomení těžebních limitů hnědého uhlí v severních Čechách na přelomu srpna a září. Pokud by prolomení těžebních limitů schválila, dotklo by se to obyvatel přilehlých obcí Horního Jiřetína a Černic, kteří by v krajním případě mohli být nuceni své domovy opustit.

Podle ředitele pro strategickou komunikaci jedné z těžebních společností Zbyňka Olmera se těžaři chtějí s obyvateli dohodnout. Proto také nedávno nabídli obyvatelům dotčených obcí za odchod miliony korun. Peníze by mohli dostat i ti, kteří žádný dům nevlastní. Olmer v pořadu České televize upřesnil, že se zatím jedná o nezávaznou nabídku, která by ještě mohla doznat změn. S nabídkou prý ale zřejmě nepůjdou. „Chceme jednat s občany a nalézt shodu. Soucítíme s lidmi a chceme je maximálně odškodnit tak, aby byli spokojení,“ ujistil Olmer.

Obyvatelé dotčených obcí jsou rozděleni. Někteří jsou ochotni na nabídku těžařů přistoupit, někteří odmítají s těžaři o čemkoliv jednat. Do tábora odpůrců patří i starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt, který považuje prolomení těžebních limitů za nepřijatelné. „Neříkali jsme si o nabídku, nestojíme o ni a nevěnujeme jí pozornost,“ zdůraznil Buřt.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) připouští, že pokud by vláda schválila prolomení těžebních limitů na Mostecku, zřejmě by se jednalo o možnosti znovu zavést vyvlastnění pozemků. V současné době tuto možnost stávající právní předpisy neumožňují.

Pořad ke shlédnutí ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…