Soud: Drábkův Šiška si půjde „sednout“ na šest let

27.05.2014 12:36

Pražský městský soud potrestal dnes exnáměstka Ministerstva práce a sociálních věcí Vladimíra Šišku šesti lety vězení za vydírání. Někdejšímu šéfovi ministerského IT oddělení Milanu Hojerovi uložil pět let. Podle obžaloby muži nabídli firmě OKsystem zakázku v hodnotě nejméně 100 milionů korun výměnou za to, že firma v jiné věci stáhne svou stížnost na ministerstvo u antimonopolního úřadu.

Soud: Drábkův Šiška si půjde „sednout“ na šest let
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Verdikt není pravomocný. Kvůli Šiškovu stíhání rezignoval v říjnu 2012 jeho nadřízený, ministr Jaromír Drábek (TOP 09).

Šiška a Hojer byli původně stíháni za zneužití pravomoci a podplácení, hrozilo jim až 12 let vězení. Tvrzení, že firmě OKsystem nabídli úplatek, oba popírali.

Softwarová společnost OKsystem pro Ministerstvo práce a sociálních věcí dlouhodobě zajišťovala čtyři rozsáhlé informační systémy. Ministerstvo se však v roce 2011 bez vypsání výběrového řízení dohodlo s jiným dodavatelem - společností Fujitsu Technology Solutions. OKsystem v tom spatřoval rozpor se zákonem o veřejných zakázkách, a proto se obrátil na antimonopolní úřad.

Obžaloba tvrdí, že Šiška s Hojerem následně pod podmínkou toho, že firma své podání u antimonopolního úřadu stáhne, slíbili jednateli firmy OKsystem jinou veřejnou zakázku. Jednatel jejich postup ohlásil na policii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…