Soud bude opět rozhodovat o vrácení statku Mašínům

03.05.2016 6:24

Kolínský okresní soud se dnes bude znovu zabývat žalobou sestry bratrů Mašínových Zdeny, která usiluje o vrácení rodinného statku v Lošanech na Kolínsku. Ke kolínskému soudu se případ vrátil po loňském rozhodnutí Ústavního soudu, u tří předchozích soudů Mašínová se žalobou neuspěla.

Soud bude opět rozhodovat o vrácení statku Mašínům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdena Mašínová

Rod Mašínů na statku žil po staletí. V roce 1940 jej protinacistický odbojář Josef Mašín nechal přepsat na své tři nezletilé děti. Později statek zabral stát, protože bratři Ctirad a Josef Mašínové vedli protikomunistickou skupinu a prostříleli se na Západ. Po listopadu 1989 získala dvě osminy statku Zdena Mašínová, zbytek zůstal státu, protože bratři Mašínové se do Česka nevrátili - zůstali ve Spojených státech.

V roce 2012 se Zdena Mašínová pokusila vyřešit situaci podáním žaloby k Okresnímu soudu v Kolíně. Domáhala se zrušení takzvané postupní smlouvy, na jejímž základě kdysi statek přešel z otce na děti. V praxi by to znamenalo nové dědické řízení, v němž by rodina mohla získat plnou kontrolu nad statkem. Okresní soud v Kolíně ale žalobu z procesních důvodů zamítl kvůli tomu, že o určení vlastnictví požádala jen Mašínová - tedy pouze jeden z více dědiců. Verdikt potvrdil Krajský soud v Praze i Nejvyšší soud.

Až Ústavní soud loni v září rozhodování vrátil kolínskému soudu, který podle ústavních soudců původně postupoval příliš formalisticky, když Mašínovou nepoučil o povinnosti jednat koordinovaně s ostatními dědici. K žalobě Zdeny Mašínové se poté připojil její bratr Josef, který v minulosti dlouhodobě odmítal mít s českou justicí cokoliv společného. Podle advokáta Mašínové se žalobou souhlasí také dědicové po Ctiradovi Mašínovi.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…