Soud bude řešit vlastnictví cyklu obrazů Slovanská epopej

07.04.2017 6:27

Obvodní soud pro Prahu 1 dnes bude pokračovat v projednávání vlastnického sporu o cyklus obrazů Slovanská epopej. Příbuzný malíře Alfonse Muchy John podal žalobu na Prahu, protože kulturní památka se podle něj nikdy nestala majetkem hlavního města. Praha totiž nesplnila umělcovu podmínku a nevystavěla pro epopej důstojné prostory.

Soud bude řešit vlastnictví cyklu obrazů Slovanská epopej
Foto: commons.wikimedia.org/Jiří Sedláček
Popisek: Centrální část Slovanské epopeje ve Veletržním paláci

Mucha Prahu zažaloval, protože se snažil zabránit zapůjčení díla do Asie, kam epopej letos v únoru přesto odcestovala. Tvrdí, že malíř obrazy daroval českému národu a nepřál by si, aby se vyvážely do ciziny.

Hlavní město se hájí mimo jiné tím, že malíř vlastníkem pláten vůbec nebyl, protože jejich vytvoření si u něj objednal americký mecenáš Charles Crane, který je věnoval Praze. Soudkyně proto Muchovi při minulém jednání uložila, aby obstaral důkazy o tom, že jeho předek nebyl pouhým zhotovitelem díla. Pokud je nepředloží, spor prohraje.

Dvacítka velkoplošných obrazů inspirovaných slovanskou mytologií a dějinami českého národa bude do června k vidění v Tokiu. Původně se poté měla přesunout i do Číny, ministerstvo kultury to však nepovolilo.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…