Soud definitivně zprostil viny bývalého starostu Prahy 2 Palusku

14.05.2015 11:08

Pražský vrchní soud dnes pravomocně zprostil bývalého starostu Prahy 2 Jiřího Palusku viny ze zneužití pravomoci a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Obžaloba mimo jiné tvrdila, že Paluska zařídil přidělení dvou nájemních bytů svým známým tak, že způsobil městské části třímilionovou škodu. Hrozilo mu až desetileté vězení.

Soud definitivně zprostil viny bývalého starostu Prahy 2 Palusku
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Podle odvolacího senátu se skutky popsané v obžalobě sice staly, avšak nejsou trestným činem. Dvaašedesátiletý Paluska svou vinu od počátku odmítal. Kvůli obvinění opustil funkci starosty, kterou vykonával v letech 2010 až 2012.

Muž čelil obžalobě ze dvou skutků. První z nich se týkal přidělení dvou zrekonstruovaných bytů v Dittrichově ulici v Praze 2. Městská část zveřejnila na konci roku 2009 záměr pronajmout půdní prostory v několika domech, kde měly na náklady radnice vzniknout hrubé stavby nových bytů. Nájemník vybraný ve veřejné soutěži měl následně na své náklady stavbu bytu dokončit.

Podle obžaloby nechal Paluska byty na účet městské části dodělat, čímž Praze 2 vznikla škoda přes 2,7 milionu korun. Poté prý ve zdánlivě transparentním výběrovém řízení zařídil, aby nájemní smlouvu dostali spoluobviněný Miloš Vavřička a jeho dcera. Ti údajně následně zajistili převedení práv k jednomu z bytů na přítelkyni exstarostova syna, která nesplňovala podmínky soutěže.

Druhý skutek se týkal toho, že městská část vyplatila u zakázky na rekonstrukci půdních prostor 300 000 korun navíc kvůli tomu, že službu nezajišťovala vítězná firma, ale jiná společnost. Podle státního zastupitelství Paluska, coby tehdejší místostarosta pro oblast investic a majetku, věděl, že vítězná firma není schopna objednané služby sama poskytnout a že práce bude vykonávat jiná společnost, kterou sám vybral.

Kauzu odstartovala nevládní organizace Transparency International, která na Palusku podala trestní oznámení. Pražský městský soud letos v lednu zprostil oba muže obžaloby, protože podle něj nebylo prokázáno, že se staly skutky, pro něž byli stíháni. Poškozená městská část se však odvolala k vrchnímu soudu. Odvolání podal i státní zástupce, který neprotestoval proti samotnému zproštění viny, ale proti důvodu zproštění – chtěl, aby soud konstatoval, že se skutek stal, ale že se nepodařilo prokázat, že jej spáchali obžalovaní, případně že skutek nebyl trestným činem. Odvolací senát mu vyhověl.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…