Soud dnes asi rozhodne o podmínečném propuštění exsenátora ODS Alexandra Nováka

15.08.2014 6:13

Okresní soud v Litoměřicích by měl dnes rozhodnout, zda podmínečně propustí z vězení bývalého senátora ODS a starostu Chomutova Alexandra Nováka. Ten si odpykává čtyřletý trest za přijetí čtyřicetimilionového úplatku. O propuštění požádal Novák poté, co si odpykal třetinu trestu.

Soud dnes asi rozhodne o podmínečném propuštění exsenátora ODS Alexandra Nováka
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Někdejší senátor ODS Alexandr Novák

„Předpokládám, že padne rozhodnutí," řekl ČTK předseda litoměřického okresního soudu Miroslav Kureš. Soud si ještě před rozhodnutím vyžádal podrobnosti z vyšetřování teplické policie. Ve skříňkách na teplickém fotbalovém stadionu, kde Novák pracoval, byl nalezen počítač a mobilní telefon. Novákův advokát Jan Růžek už dřív odmítl, že by věci patřily jeho klientovi. Policie v této souvislosti nikoho neobvinila.

„Čekáme na výsledky znaleckých zkoumání. Teprve potom bude jasné, zda bude někdo obviněn," řekl ČTK teplický policejní mluvčí Daniel Vítek s tím, že vyšetřování může ještě trvat řadu měsíců. Novák si trest odpykával právě v Teplicích, později byl přeložen do litoměřické věznice.

Původně dostal jen podmínku. Když se odvolal, šel sedět „natvrdo"

Okresní soud původně uložil Novákovi dvouletý podmíněný trest s odkladem na pět let, Novák se ale proti rozsudku odvolal. Krajský soud zpřísnil trest na čtyři roky vězení, Novákovi zároveň udělil pětimilionovou pokutu, kterou bývalý politik uhradil.

Případ údajného úplatku se datuje do roku 1999, kdy Novák působil jako starosta Chomutova. Město tehdy prodalo akcie Severočeské energetiky a Severočeské plynárenské společnosti za více než 317 milionů korun německé firmě VNG Leipzig, která za zprostředkování koupě poslala 2,27 milionu marek Petru Schmelovi. Podle obžaloby ale neskončily u něj, nýbrž na rakouském soukromém účtu Novákových.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…