Soud dnes otevře ostře sledovanou kauzu poslance Ratha

07.08.2013 6:50

Krajský soud v Praze zahájí ve středu projednání kauzy poslance Davida Ratha (dříve ČSSD) a dalších deseti lidí, které obžaloba viní z korupce a manipulace se státními zakázkami. Případ od počátku, kdy policie loni v květnu Ratha zadržela, provází výrazný zájem veřejnosti a médií. Středeční zahájení projednání se podle již dříve avizovaného nařízení soudu odehraje bez přítomností kamer. Obviněným hrozí až dvanáctileté vězení.

Soud dnes otevře ostře sledovanou kauzu poslance Ratha
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Soud očekává, že bude problém s umístěním všech lidí do jednací síně. Jednání se odehraje sice v největší místnosti soudu, kam se vejde zhruba až 60 lidí, počítá se ale, že všechna média vyšlou více zástupců. Obviněných v kauze je jedenáct a někteří z nich mají více obhájců, k tomu je nutné počítat s příbuznými obviněných.

Státní zástupce podal obžalobu letos počátkem dubna. Skupinu viní z přijetí úplatků a další korupce. Policie zadržela Ratha loni v polovině května na ulici v Rudné u Prahy. U sebe měl krabici se sedmi miliony korun. Rath popřel, že by převzal úplatek. Podle obžaloby si ale vzal celkem až 16 milionů korun za manipulaci se zakázkou na opravu buštěhradského zámku a zasahoval do soutěží na nákup zdravotnického vybavení pro středočeské nemocnice.

Mluvčí soudu Zuzana Steinerová již dříve uvedla, že soud dosud neobdržel žádné omluvenky z jednání. Může se to ale stát ještě v den projednání. Další komplikace mohou přijít s případnými námitkami advokátů. Podle Steinerové lze očekávat, že úvodní část zabere řešení právě řady námitek vůči soudci, jeho senátu a samotnému jednání.

U soudu bude plno

Pokud hlavní líčení začne a přítomní uslyší obžalobu, záleží pak na postupu soudu, v jakém pořadí nechá obviněné hovořit. Soud již dříve naznačil, že televizní kamery mohou natáčet pouze příchod obviněných, jednání uvnitř již ne. Tři z obviněných - Ratha a bývalého poslance Petra Kotta a někdejší ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou - přiveze vězeňská eskorta z vazby (trojice pobývá ve vězení již zhruba rok), zbylí by měli přijít v doprovodu svých advokátů. Bezpečnostní opatření týkající se převozu obviněných nechce soud z taktických důvodů zveřejnit.

Obžaloba zmiňuje dále podnikatelku Luciu Novanskou a podnikatelku Ivanu Salačovou, u které žalobce navrhuje vzhledem k její výpovědi postavení spolupracující obviněné, což by jí mohlo přinést menší trest. Soud teprve rozhodne, zda návrh připustí. Mezi dalšími je podnikatel Pavel Drážďanský, obchodní ředitel společnosti Konstruktiva Branko Tomáš Mladý, manažer společnosti Pohl Václav Kovanda, manažer společnosti Puro-Klima Martin Jireš, jednatel společnosti Hospimed Jindřich Řehák a zaměstnanec společnosti B. Braun Medical Jan Hájek.

Rath neočekává férový proces

Rath se tento týden vyjádřil, že nepředpokládá férový proces, ale jen splnění objednávky na likvidaci svojí osoby. Řekl to v rozhovoru pro Mladou frontu DNES. Nepřipouští vinu, naopak podle něj represivní složky ztratily soudnost a dělají, co chtějí.

K případu se nedávno připojilo Ministerstvo pro místní rozvoj, které v kauze žádá náhradu škody 56 milionů korun. Jde o peníze vyplacené úřadem na projekty, které měly být dotovány z evropských fondů. Evropská unie však po vypuknutí korupční aféry výdaje ministerstvu neproplatila. Jako poškozený se původně přihlásil i Středočeský kraj, nedávno ale uvedl, že mu žádná škoda nevznikla.

Spis je rozdělený do více než 100 svazků, přičemž obžaloba čítá 88 stran. Dozorující státní zástupce Petr Jirát ČTK dříve sdělil, že chce obžalobu číst jen v základních částech a čtení zabere zhruba tři čtvrtě hodiny. Soud naplánoval jednání zatím do října a předvolává 78 svědků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…