Soud dnes rozhodl, že v komunálních volbách mohou volit občané EU jen s přechodným pobytem

19.09.2014 17:12

V komunálních volbách mohou volit v České republice i občané jiných zemí Evropské unie, kteří zde mají pouze přechodný pobyt. Vyplývá to z dnešního usnesení Krajského soudu v Brně. Dosud mohli v ČR k obecním volbám pouze cizinci s trvalým pobytem. Proti usnesení soudu není odvolání a může tak mít obecnou platnost.

Soud dnes rozhodl, že v komunálních volbách mohou volit občané EU jen s přechodným pobytem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Krajský soud v Brně se zabýval konkrétní žalobou Slováka Petera Nagye, který požádal o doplnění na seznam voličů v Brně - Králově Poli. Městská část mu nevyhověla s tím, že v místě nemá trvalý pobyt, jak požaduje zákon o volbách do zastupitelstev obcí. Muže na seznam nechal zapsat nyní soud.

České právo je prý diskriminační

Využil přitom unijního práva, protože to české je údajně diskriminační. Trvalý pobyt má pro českého občana charakter evidenční, u cizince tomu ale tak není. „Jedná se o dvě zcela nesouměřitelné kategorie, neboť pro získání povolení k trvalému pobytu na území České republiky musí občan Evropské unie z jiného členského státu splnit přísnější podmínky než občan České republiky," uvedl soud v usnesení. Ve většině případů je podmínkou dlouhodobý pobyt cizince v Česku.

„Vnitrostátní úprava je proto v rozporu se Smlouvou o fungování EU, podle níž zejména platí, že občané Unie mají mj. právo volit a být voleni v obecních volbách v členském státě, v němž mají bydliště, za stejných podmínek jako státní příslušníci tohoto státu," uvedl soud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…