Soud dnes rozhodne o stížnostech na vazbu u Nagyové a spol.

19.07.2013 6:18

Krajský soud v Ostravě dnes rozhodne o stížnostech na vazbu obviněných v kauze Nagyová. Na rozhodnutí čeká bývalá šéfka kanceláře expremiéra Petra Nečase Jana Nagyová, bývalý ředitel Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník a někdejší náměstek ministra zemědělství Roman Boček.

Soud dnes rozhodne o stížnostech na vazbu u Nagyové a spol.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

Ve vazbě před měsícem skončilo sedm z osmi obviněných. Bývalé poslance za ODS Ivana Fuksu, Marka Šnajdra a Petra Tluchoře vrchní státní zástupce na popud Nejvyššího soudu propustil už v úterý. Podle rozhodnutí jsou chráněni imunitou a nemohou být stíhaní.

Posledním je pracovník Vojenského zpravodajství Jan Pohůnek. Ten stížnost proti vzetí do vazby nepodal. Před časem ale požádal o propuštění z vazby. Ostravský okresní soud ve středu žádost zamítl s tím, že se musí počkat především na dokončení výslechů utajených svědků. Současný šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda byl v případu také obviněn. Stíhán je ale na svobodě.

Nagyová stojí v pozadí vyšetřovaných kauz

Ředitelka kanceláře bývalého premiéra Nečase Nagyová podle policie stála v pozadí dohody mezi takzvanými rebely ODS a koalicí. Tehdejší poslanci ODS Šnajdr, Fuksa a Tluchoř se vzdali poslaneckých mandátů a tím umožnili schválení daňového balíčku bývalé Nečasovy vlády. Zákonodárci byli podle vyšetřovatelů ke svému odstoupení z poslaneckých funkcí motivováni nabídkou členství v managementu Českých drah, Čepra a Českého Aeroholdingu, což policisté považují za korupci.

Nagyová je obviněna z organizátorství trestného činu, ze zneužití pravomoci úřední osoby a z podplácení, hrozí jí pět let vězení. Podle další části obvinění zneužila Vojenské zpravodajství k nezákonnému sledování manželky Petra Nečase.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…