Soud dnes rozhodne ve sporu textaře Katapultu a Strany zelených

20.08.2014 6:02

Pražský městský soud dnes rozhodne ve sporu Strany zelených a bývalého textaře skupiny Katapult Ladislava Vostárka, který stranu zažaloval za užití sloganu „A co děti? Mají si kde hrát?" v předvolební kampani z roku 2010. Muž požaduje omluvu v médiích i finanční zadostiučinění v rozsahu, který zelení odmítli akceptovat.

Soud dnes rozhodne ve sporu textaře Katapultu a Strany zelených
Foto: Daniela Černá
Popisek: Propagační náramky, perníčky a zelený čaj

Text z písně „Až" se ve čtyři roky staré kampani objevil například na internetu, v novinách, na autech či zazněl na některých předvolebních mítincích. Právník a někdejší textař Vostárek tvrdí, že ho použití sloganu v kampani zelených výrazně poškodilo na pověsti. Jako advokát totiž zastupuje klienty z oblasti průmyslu, tedy opačnou zájmovou skupinu než ekology. Od strany chce proto omluvu v celostátním deníku Blesk a půl milionu korun.

Soudkyně se marně snažila obě strany přimět ke smíru a mimosoudnímu vyrovnání. K tomu prý nedošlo kvůli neshodám o formě omluvy. Zatímco zelení navrhovali písemnou nebo osobní omluvu a stažení zpráv o kampani ze svého webu, Vostárek požadoval omluvu v celostátních i regionálních médiích, která by prý stranu stála statisíce.

Soud už podobné případy řešil

Pražský městský soud řešil dva podobné případy v minulosti. V prvním vysoudil textař Jan Krůta na firmě Modrý anděl 150.000 korun za neoprávněné užití sloganu „Říkal si hurikán" na záchodcích restaurací. Režisérka Marie Poledňáková pak ve druhém získala 20.000 korun za užití názvu filmu „S tebou mě baví svět" v reklamě na oděvy ve vestibulu metra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…