Soud má nové důkazy, že byl Babiš agentem. Sobotka je naprosto klidný

30.01.2014 13:40

Slovenský Ústav paměti národa předložil soudu další svazky, v nichž je zmiňován agent Bureš, což bylo krycí jméno nastupujícího českého ministra financí Andreje Babiše. Právní zástupce ústavu tak učinil na úvod čtvrtečního líčení u bratislavského soudu, u kterého se Babiš domáhá verdiktu, že byl v archivních svazcích československé komunistické Státní bezpečnosti veden coby agent neoprávněně.

Soud má nové důkazy, že byl Babiš agentem. Sobotka je naprosto klidný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Před soudem by měli vypovídat někdejší člen takzvané lustrační komise Milan Žitný a někdejší důstojník StB Andrej Kuľha. Očekává se ale, že oba podpoří Babiše, který se stání účastní.

Babiš vše popírá

Miliardář slovenského původu a šéf hnutí ANO Babiš dlouhodobě popírá, že s StB vědomě spolupracoval. Dříve uvedl, že za komunismu coby pracovník československého podniku zahraničního obchodu přišel do kontaktu s příslušníky StB. Odmítl ovšem, že byl jejím agentem.

Babišův nadřízený, premiér Sobotka, je ale navzdory vážným obviněním klidný. „Nemyslím si, že jakékoliv rozhodnutí slovenského soudu ve věci pana Babiše může vládu vykolejit nebo může zabránit v tom, aby vláda splnila svůj program a prosadila změny, na kterých ten program postavila," uvedl ve čtvrtek Sobotka na novinářský dotaz, poté, co do funkce uvedl ministra zemědělství Mariana Jurečku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…