Soud nařídil GIBS, aby aktivistům poskytla informace

07.08.2015 7:02

Městský soud v Praze vyhověl Lize lidských práv a nařídil Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS), aby lize poskytla požadované údaje, například jména, funkce a odměny příslušníků GIBS za rok 2012. Informovaly o tom dnes Lidové noviny (LN).

Soud nařídil GIBS, aby aktivistům poskytla informace
Foto: GIBS
Popisek: GIBS logo

Spor o vydání údajů začal v roce 2013, kdy o ně liga na základě zákona o přístupu k informacím požádala a GIBS většinu údajů vydat odmítla. Liga kromě výše zmíněných informací chce také anonymizované výsledky práce GIBS při vyšetřování podezření z nelidského a ponižujícího zacházení ze strany policie. GIBS se ale odvolávala na ochranu soukromí a nutnost utajování svých příslušníků. Prozradila pouze devět jmen. Výstupy z vyšetřování pak neposkytla s poukazem na údajnou přílišnou obecnost žádosti.

Aktivistům následně nevyhověl ani Městský soud v Praze, ale tomu později Nejvyšší správní soud (NSS) uložil, aby žádost ligy znovu projednal. NSS to odůvodnil tím, že argumentace městského soudu je povrchní a nejde k podstatě věci. A nyní už podle LN městský soud lize vyhověl.

„K této problematice nebude GIBS poskytovat žádné komentáře,“ citují dnešní LN mluvčí GIBS Radku Sandorovou. Advokátka Ligy lidských práv Zuzana Candigliota deníku řekla, že nevěří, že inspekce informace poskytne. „Čekám, že si GIBS naúčtuje vysoký poplatek za práci a vytisknutí informací,“ uvedla právnička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…