Soud nechá prověřit Chvalovského majetek za desítky milionů

16.04.2014 16:05

Pražský městský soud dnes odročil na konec května jednání o případném odblokování majetku někdejšího fotbalového bosse Františka Chvalovského. Potřebuje zjistit podrobnosti o desítkách milionů korun, jejichž propadnutí státu žádá žalobce. Hotovost, nemovitosti a věci jsou obstavené kvůli dřívějšímu obvinění Chvalovského ze stamilionových úvěrových podvodů. Trestní stíhání ale loni zastavila amnestie.

Soud nechá prověřit Chvalovského majetek za desítky milionů
Foto: worldwide.com
Popisek: Fotbal, ilustrační foto

Chvalovský se z dnešního jednání omluvil. Soudce Kamil Kydalka uvedl, že se k majetku vyjádřil písemně a tvrzení je potřeba prověřit. Soudce dodal, že se konkurzní řízení na Chvalovského majetek vede již zhruba deset let. Soud zajímá, proč to trvá tak dlouho a stále se prodlužuje lhůta pro předložení konečné zprávy. „Zřejmě se tam vede nějaký spor. Potřebujeme ověřit, v jakém je to stadiu a zkusíme oslovit správce konkurzní podstaty, aby nám sdělil, jaký je soupis majetku," řekl ČTK soudce.

Státní zastupitelství vinilo Chvalovského z úvěrových podvodů z konce 90. let

Žalobce navrhuje zabrat majetek, který je již zadržený po dřívějším usnesení Vrchního soudu v Praze a je součástí konkurzní podstaty. Vyšetřovatelé případu tvrdili, že pochází z trestné činnosti. Podle Kydalky by s ním Chvalovský neměl nijak zacházet. Chvalovský soudu napsal, že návrh žalobce považuje za neoprávněný.

Státní zástupce Marek Solar ČTK řekl, že je nyní potřeba zjistit, zda majetek, o kterém se rozhoduje v konkurzu, odpovídá položkám v návrhu na zabrání. Týká se to podle něj i bankovních účtů v Česku a zahraničí. „Bude to v řádech desítek milionů korun," dodal žalobce.

Státní zastupitelství vinilo Chvalovského z úvěrových podvodů z konce 90. let. Několik lidí s ním údajně způsobilo Komerční bance škodu 1,5 miliardy korun. Tito představitelé různých firem, které byly personálně a majetkově propojeny, prý předstírali, že chtějí půjčit peníze na financování svých obchodů. Údajně jimi ale platili hlavně své předchozí dluhy.

Městský soud v Praze původně v červnu 2011 uložil Chvalovskému desetiletý trest vězení. I ostatní obžalovaní dostali nepodmíněné tresty a všichni si také vyslechli desetiletý zákaz výkonu funkce zástupců statutárních orgánů společností. Odvolací pražský vrchní soud však tento rozsudek loni zrušil a vrátil věc k novému projednání. Městský soud pak loni musel stíhání všech pěti obžalovaných zastavit kvůli amnestii exprezidenta Václava Klause.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…