Soud nemá rozhodovat o složení kandidátek, tvrdí bývalý ústavní soudce

01.09.2013 21:55

Sestavování stranických kandidátek je výlučně politickou otázkou, o níž by měli rozhodovat občané ve volbách a soudní moc by do jejich složení neměla zasahovat. Bývalý ústavní soudce Vojen Güttler tímto stanoviskem reagoval na žalobu několika sociálních demokratů, kteří u soudu napadli podobu krajské kandidátky do předčasných voleb.

Soud nemá rozhodovat o složení kandidátek, tvrdí bývalý ústavní soudce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasovací lístky do senátních voleb

Několik členů ostravské ODS u soudu napadlo podobu krajské kandidátky do říjnových předčasných voleb. Podle Güttlera sice nelze úplně vyloučit zásahy státní moci do politických témat, měly by se ovšem omezit na minimum. "Jestliže příslušný kompetentní orgán politické strany svého člena, byť významného, na kandidátku nedá, tak v tom případě je to 'political question', čili tady by o tom neměl soud rozhodovat," řekl bývalý ústavní soudce v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Jinou situaci by představovalo, pokud by v rozhodnutí neumístit člena na kandidátku hrály roli třeba rasové důvody. V tom případě by jako soudce Ústavního soudu stížnosti vyhověl. "Soudní moc by měla být využívána pouze zcela výjimečně a v případech naprosto atypických," uvedl.

Úhradová vyhláška je protiústavní

Güttler, který ve své funkci skončil před necelým měsícem, lituje, že se nebude podílet na rozhodování o úhradové vyhlášce ve zdravotnictví. Sám by ji prý v roli ústavního soudce zrušil, podle něj je protiústavní a "v podstatě zakládá monopol a diktát Ministerstva zdravotnictví, potažmo zdravotních pojišťoven a zejména Všeobecné zdravotní pojišťovny".

Zamítnutí stížnosti je snadné

Güttler se během debaty vyjádřil také k rozhodovací agendě Ústavního soudu. Vyhovění stěžovatelům podle něj představuje mnohem více práce než prosté zamítnutí stížnosti. Navíc musí ústavní soudce tím pádem zrušit předchozí rozhodnutí obecného soudu. "Takové zrušení vyžaduje více práce, více invence, více studia než prosté odmítnutí ústavní stížnosti například pro zjevnou neopodstatněnost," prohlásil Güttler.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…