Soud o stížnostech v kauze Nagyové rozhodne nejspíš příští týden

12.07.2013 10:59

Krajský soud v Ostravě už obdržel všechny dokumenty potřebné pro rozhodnutí o stížnostech na umístění do vazby v kauze Jany Nagyové, obviněné šéfky kanceláře bývalého premiéra Petra Nečase. Senát by mohl rozhodnout zřejmě příští týden, řekla v pátek ČTK mluvčí soudu Lucie Böhmová.

Soud o stížnostech v kauze Nagyové rozhodne nejspíš příští týden
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Zadržená Jana Nagyová putuje do vazební věznice

Nechtěla však komentovat, jaké podklady si soud pro své rozhodování vyžádal. "Jediné, co mohu sdělit, je to, že požadované dokumenty doručeny byly," podotkla Böhmová. Dodala, že soud sdělí až konečné rozhodnutí.

V kauze Nagyová bylo obviněno osm lidí. Ostravský okresní soud poslal do vazby sedm z nich, šest obviněných si nakonec podalo stížnost proti vzetí do vazby.

Vazba byla odůvodněná. Někdo se pokoušel ovlivňovat svědky

Hospodářské noviny (HN) v pátek uvedly, že podle olomouckého vrchního státní zástupce Iva Ištvana budou obvinění ve vazbě nanejvýš další dva měsíce. Pak žalobci navrhnou propuštění. Podle Ištvanova vyjádření pro HN je vazba odůvodněná, protože policisté zaznamenali, že se někdo pokusil přes prostředníky ovlivňovat svědky případu. Kdo konkrétně to byl, Ištvan deníku neřekl, ostravskému krajskému soudu ale konkrétní informace státní zastupitelství už předalo.

V České televizi (ČT) Ištvan ve čtvrtek uvedl, že výslechy by mohly být hotovy do poloviny srpna, čímž by skončily důvody vazeb. "Jakmile budou provedeny všechny výslechy, které potřebujeme k zadokumentování, tak potom není důvod, aby obvinění ve vazbě setrvávali," řekl Ištvan ČT. Nevyloučil, že u některých tato situace může nastat dříve, u některých obviněných později.

Nečas je podezřelý z korumpování poslanců

Ve dvou kauzách, které spojuje Nagyová, je celkem obviněno osm lidí. V jednom případu jde o údajné zneužívání vojenské rozvědky, ve druhém o údajnou korupci bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra, kteří se vzdali poslaneckého mandátu. Fuksa a Šnajdr poté získali funkce v dozorčích radách státem vlastněných firem. Nečas je podezřelý v korupční části kauzy, státní zástupce žádá sněmovnu o jeho vydání ke stíhání.

Nečas kvůli kauzám kolem Nagyové odstoupil z premiérské funkce i z čela ODS. Jeho vládu nahradil úřednický kabinet Jiřího Rusnoka.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…