Soud odmítl žádost obhájců exmanažerů MUS na přerušení procesu

16.05.2013 16:55

Soud ve švýcarské Bellinzoně dnes odmítl žádost obhájců bývalých manažerů Mostecké uhelné společnosti přerušit proces. Předseda senátu také vyslovil souhlas s tím, aby do soudního spisu byly zahrnuty záznamy výslechů někdejšího premiéra Miloše Zemana a ministrů jeho vlády Pavla Mertlíka a Miroslava Grégra z letošního roku.

Soud odmítl žádost obhájců exmanažerů MUS na přerušení procesu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zámek Jezeří na okraji uhelné pánve

Jeden z obhájců ale poté vznesl další předběžnou otázku. Soudce jednání nakrátko přerušil, ale jeho žádost odmítl. Soud následně začal vyslýchat obžalované. Obžalovaný Jiří Diviš využil práva nevypovídat a na všechny otázky soudce odpovídá francouzsky "Nechci odpovědět".

Soud pokračuje jen se třemi přítomnými obžalovanými

Bývalí manažeři MUS jsou ve Švýcarsku v souvislosti se spornou privatizací dolů obžalováni z praní špinavých peněz, z podvodů, korupce a dalších trestných činů.

Soud pokračuje jen se třemi přítomnými obžalovanými - Markem Čmejlou, Jiřím Divišem a Petrem Krausem. Soudce v pondělí odmítl přerušit jednání, jak žádali advokáti nepřítomných Oldřicha Klimeckého, Antonína Koláčka a Belgičana Jacquesa de Grootea. Soud jejich případy zatím oddělil a bude se do 24. května věnovat přítomným.

Soudce přistoupil na to, aby byly do spisu zařazeny záznamy výslechů se Zemanem

Předseda tribunál Jean-Luc Bacher dnes odmítl další požadavek na přerušení procesu, který obhájci zdůvodňovali tím, že obžalovaní jsou v ČR vyšetřováni ze stejných důvodů a nemohli by se účinně bránit. Podle Bachera nemá takový požadavek oporu v zákonech. Zamítl také žádost o vyřazení ze soudního spisu všech záznamů výslechů svědků, u nichž nebyli obhájci obžalovaných. Podle soudce se případné výhrady budou řešit u jednotlivých důkazů případ od případu.

Soudce přistoupil na to, aby byly do spisu zařazeny záznamy výslechů se Zemanem, Mertlíkem a Grégrem z února a dubna letošního roku. Zeman byl premiérem v roce 1999, kdy jeho vláda prodala druhou část akcií MUS. Mertlík byl ministr financí a Grégr ministrem průmyslu a obchodu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…