Soud odročil kauzu tzv. Nečasových trafik na neurčito

15.12.2016 16:33

Obvodní soud pro Prahu 1 dnes po přečtení obžaloby přerušil hlavní líčení v další z kauz kolem bývalé šéfky kabinetu předsedy vlády Jany Nečasové (dříve Nagyové). Případ se týká tzv. poslaneckých trafik. Za podplácení poslanců funkcemi čelí obžalobě i bývalý premiér Petr Nečas či někdejší vysoce postavený státní úředník Roman Boček. Kauza byla odročena na neurčito, protože soud musí vyřešit námitky proti podjatosti státních zástupců.

Soud odročil kauzu tzv. Nečasových trafik na neurčito
Foto: archiv CEVRO
Popisek: RNDr. Petr Nečas, pedagog Centra transatlantických studií Vysoké školy CEVRO Institut

Nečas s manželkou i Boček obžalobu dlouhodobě odmítají. Nečasovi se při příchodu k budově soudu drželi za ruce, několikrát se před soudní síní políbili. S novináři nekomunikovali. „Já jsem nic špatného neudělal a věřím, že se nám to podaří prokázat,“ řekl novinářům Boček.

Advokáti po přečtení obžaloby zahrnuli soud námitkami proti podjatosti olomouckých vrchních státních zástupců, kteří kauzu řeší. Míní, že žalobci postupují protizákonně a kauzou se zabývají, ačkoliv jim místně nepřísluší. Kdyby soud jejich výtky akceptoval, muselo by celé vyšetřování začít znovu. „Naprosto se necítím být podjatý,“ reagoval Brzobohatý. Podle některých advokátů by vyřešení námitek mohlo zbrzdit proces na několik měsíců, podle žalobce by to ale na soudní řízení nemělo mít vliv.

Nečasovi s Bočkem hrozí až šest let vězení. Nečasové až osm let, protože navíc čelí obžalobě z krácení daní z luxusních dárků.

Případ trafik je jednou z kauz Jany Nečasové, které v roce 2013 vedly k pádu Nečasova kabinetu. Kauza začala o rok dříve, kdy se vládní koalici nepodařilo ve sněmovně zvrátit senátní veto balíčku daňových změn. Spolu s opozicí hlasovalo proti i šest poslanců ODS, mezi nimi Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř. Později složili poslanecké mandáty, čímž umožnili schválení balíčku. Šnajdr a Fuksa vzápětí dostali lukrativní pozice ve státních firmách.

Nečasová a Boček byli podle obžaloby při vyjednáváních s poslanci prostředníky tehdejšího premiéra, scházeli se s nimi na různých místech, zejména v pražských hotelech. Podplácení poslanců podle státního zástupce Martina Brzobohatého spočívalo v tom, že dostali slib na lukrativní posty, který přijali, a později místa získali.

Nečasová čelí obžalobě také kvůli tomu, že finančnímu úřadu nepřiznala darovací daň za 31 dárků, mezi něž patřily mimo jiné drahé kabelky, náhrdelníky nebo kožichy zakoupené zejména v Pařížské ulici v centru metropole. Jako šéfka premiérova kabinetu dostávala dary od vlivných podnikatelů a manažerů. Cenu dárků policie vyčíslila na 10,1 milionu korun, zkrácená daň podle žalobců činí 736 000 korun.

Původně byli stíháni i tři bývalí poslanci, v jejich případě ale zasáhl v roce 2013 Nejvyšší soud s odvoláním na poslaneckou indemnitu. Stát se jim za stíhání a vazbu veřejně omluvil. K soudu se přišli podívat i jejich advokáti, mezi které patří Lukáš Trojan a Marek Nespala. Podle nich totiž bývalí poslanci v kauze vystupují jako svědci, zároveň ale stále nebylo oficiálně zastaveno jejich trestní stíhání, což se jim nelíbí. „Je to stále ve fázi prověřování,“ řekli ČTK.

Kauza poslaneckých trafik je třetím případem kolem Nečasové, který se dostal před soud. Další se týkají zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování tehdejší manželky premiéra Nečase a možného úniku informací z Bezpečnostní informační služby.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…