Soud osvobodil exšéfa správy železnic Komárka

12.03.2014 6:48

Pražský městský soud v úterý pravomocně osvobodil bývalého šéfa Správy železniční a dopravní cesty Jana Komárka. Podle státního zástupce Komárek uzavřel před několika lety nevýhodné smlouvy na nákup elektřiny, čímž mohl způsobit škodu nejméně 439 milionů korun. O úterním verdiktu informovaly dnešní Hospodářské noviny.

Soud osvobodil exšéfa správy železnic Komárka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Železnice, ilustrační foto

Komárkovi podle HN nikdo neprokázal, že při podpisu kontraktu věděl o tom, že ceny ve smlouvě neodpovídají aktuálním tržním cenám. Bývalému řediteli prý pomohlo i to, že v zákoně o SŽDC, ani ve vnitřních předpisech, nic řediteli organizace nepřikazuje, aby s jejím majetkem hospodařil zodpovědně.

Loni v listopadu dostal Komárek u Obvodního soudu pro Prahu 1 dvouletý podmíněný trest. Protože se odvolal, případem se proto zabýval Městský soud v Praze. Komárek podle obžaloby v prosinci 2008 jako generální ředitel SŽDC uzavřel smlouvy na dodávky elektřiny na roky 2010 a 2011, přestože věděl, že ceny ve smlouvách neodpovídají tržním cenám. Cena elektřiny mezi 13. listopadem, kdy byla vybrána jedna z nabídek, do 19. prosince téhož roku, kdy byla smlouva podepsána, na burze klesla. Cena elektřiny, která byla sjednána jako fixní, tak prý byla ve smlouvě na rok 2010 předražena nejméně o 201 korun za megawatthodinu, ve smlouvě na rok 2011 pak nejméně o 181 korun. Škoda nebyla způsobena díky tomu, že společnosti České dráhy a ČD Cargo, kterým měla SŽDC energii prodávat, s ní smlouvy nakonec neuzavřely. Někdejší dlouholetý ředitel vinu od počátku odmítá. U soudu se již dříve hájil tím, že neměl o cenách na burze přehled.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…