Soud otevře případ svědka v kauze CASA Daňhela kvůli zneužití

05.03.2013 18:50

Obvodní soud pro Prahu 9 ve středu otevře případ bývalého armádního pilota Karla Daňhela, který je obviněný z pohlavního zneužití. Daňhel je svědkem v kauze nákupu údajně předražených letounů CASA a dává s tím toto své trestní stíhání do spojitosti. Za pohlavní zneužití mu hrozí až desetileté vězení.

Soud otevře případ svědka v kauze CASA Daňhela kvůli zneužití
Foto: Radim Panenka
Popisek: Karel Daňhel, svědek v kauze CASA

Daňhela čeká ve středu zahájení hlavního líčení. Podle jeho advokátky údajně zneužitá dívka už dříve přiznala, že si vše vymyslela. Státní zastupitelství ale případ poslalo k soudu, situace kolem důkazů je prý příliš složitá. Daňhelovi hrozí až desetileté vězení.

Daňhelova advokátka Lucie Hrdá dnes uvedla, že nic nebrání tomu, aby se její klient hlavního líčení zúčastnil. Kriminalisté jej obvinili loni v červenci a nakonec pustili z cely předběžného zadržení. Vyšetřování vedou na svobodě.

Hrdá později sdělila, že kriminalisté údajně vyvíjeli na hlavní svědkyni nátlak a dívka se přiznala k vymyšlené výpovědi. Policie taková tvrzení odmítá a také Generální inspekce bezpečnostních sborů, která postup vyšetřovatelů prověřovala, nic podobného nezjistila. Dívce podle Hrdé nehrozí za případné lhaní trest, protože jí při výslechu ještě nebylo 15 let. Do narozenin prý chybělo několik dní.

Složitá situace

Státní zastupitelství podalo obžalobu soudu letos na konci ledna. Žalobkyně Jana Krečová uvedla, že situace kolem důkazů je složitá a kauza by se měla projednat. Krečová nechtěla kvůli citlivosti případu upřesnit, jakou roli hraje ve vyšetřování údajně sporná výpověď nezletilé dívky.

Daňhel se do problémů v podobném případu nedostal poprvé, údajně ho už dříve prověřovali na podnět jeho manželky a případ může souviset s rozvodovým řízením. Policie ale podezření podle advokátky odložila jako smyšlené.

Bývalý pilot dává obvinění do souvislosti právě s kauzou letounů CASA. Jako expert na vojenskou techniku na generálním štábu zpracovával posudky k jejich nákupu. Deníku Mladá fronta Dnes dříve popsal, jak na nákup tlačili politici a úředníci ministerstva obrany. Údajně brzy poté, co o tom začal vypovídat na policii, přišel o bezpečnostní prověrku. Podle Daňhela projekt nákupu letadel od začátku provázela nestandardní rozhodnutí a tlak politiků, zejména náměstka ministra obrany Martina Bartáka, který to ovšem popírá.

Nákup letounů CASA pro českou armádu byl podle policie předražen o více než 650 milionů korun. Protikorupční policie kvůli tomu obvinila z porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou (TOP 09). Parkanová je přesvědčena o tom, že se trestného činu nedopustila.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…