Soud oznámí rozsudek v případu exprimátora Českých Budějovic

20.01.2016 7:29

Krajský soud v Českých Budějovicích dnes vynese rozsudek v kauze bývalého primátora jihočeské metropole Juraje Thomy. Hrozí mu až šestileté vězení za to, že v roce 2010 podepsal dodatek ke smlouvě na zakázku v oblasti IT za 37 milionů korun, aniž by ji schválila rada města. Navíc obvyklá cena za podobnou zakázku může být podle znalců až o 12 milionů korun nižší. Thoma vinu od začátku popírá a před soudem uvedl, že jde o cílenou kampaň proti jeho osobě.

Soud oznámí rozsudek v případu exprimátora Českých Budějovic
Foto: Redakce
Popisek: Bývalý primátor Českých Budějovic Juraj Thoma

Podle státního zástupce Václava Průchy nelze Thomovu vinu zpochybnit. Obhajoba zase tvrdí, že při dokazování nebyl bývalému primátorovi prokázán přímý ani nepřímý úmysl. Thoma, jenž byl primátorem v letech 2006 až 2014, se kvůli obžalobě nestal po předloňských podzimních volbách náměstkem primátora za tehdejší koaliční hnutí Občané pro Budějovice (OPB). Odůvodnil to tím, že se hodlá soustředit na soudní při a udělat maximum pro očištění svého jména.

Podstatou kauzy je skutečnost, že primátor podle policie v červnu 2010 jako úřední osoba neoprávněně uzavřel dodatek ke smlouvě o dodávce počítačového zařízení a vybavení se společností BitServis. Státní zastupitelství začalo případ řešit před třemi lety, ale po několika měsících primátorovo stíhání zastavilo. Policie se však předloni k vyšetřování vrátila a státní zastupitelství tehdy podalo návrh na obžalobu Thomy.

 

reklama

autor: čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…