Soud pokračuje v kauze Nečasové a rozvědky výpovědí Picka

16.04.2015 6:37

Soud dnes pokračuje v hlavním líčení v případu bývalé šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové, dříve Nagyové, obžalované ze zneužití vojenské rozvědky. Jako svědek by měl vypovídat někdejší ministr obrany a nynější starosta Brandýsa nad Labem Vlastimil Picek. Soudkyně vyloučila tento týden z jednání veřejnost kvůli utajovaným skutečnostem.

Soud pokračuje v kauze Nečasové a rozvědky výpovědí Picka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nečasová je vedena do soudní síně

Obžaloba, kterou se zabývá Obvodní soud pro Prahu 1, se týká akce Vojenského zpravodajství z podzimu roku 2012 a jara následujícího roku. Nagyová údajně nechala sledovat z osobních důvodů tehdejší manželku premiéra Petra Nečase Radku, když na ni sháněla kompromitující materiály. Pak ještě prý zařídila sledování některých pracovníků úřadu vlády. 
   
Policie zadržela Nagyovou a další vysoce postavené úředníky v polovině června 2013. Kauza vedla k pádu vlády a Nečas se později s Nagyovou oženil. 
   
Advokát Jany Nečasové Eduard Bruna již dříve řekl, že jeho klientka údajně chtěla akcí chránit rodinu Nečase, protože se k ní dostaly informace o jejím ohrožení. Radka Nečasová se prý zřejmě mohla dostat do vlivu jehovistů. 
   
Dále jsou v případu obžalovaní dva bývalí ředitelé rozvědky Ondrej Páleník a Milan Kovanda a zpravodajec Jan Pohůnek. Čtveřici hrozí pětileté vězení za zneužití pravomoci. Vojenští důstojníci tvrdí, že akce nebyla sledováním, ale že operativci prověřovali podezření týkající se rodiny premiéra, které přišlo "z nejvyšších míst". 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…