Soud přijal Rathův slib, že neuteče. Záruky osobností neuznal

15.11.2013 11:29

Vrchní soud v Praze (VS) přijal od exposlance Davida Ratha obžalovaného z korupce při pondělním propuštění z vazby písemný slib a nařídil mu odevzdat cestovní doklady. Rath se také musí přihlásit probačnímu úředníkovi. Soud naopak nepřijal záruky některých osobností, mezi nimiž byl například herec Jan Kačer a někdejší olympionik Robert Změlík. Uvedl to řekl Rathův advokát Adam Černý, který dostal rozhodnutí soudu dnes ráno do datové schránky.

Soud přijal Rathův slib, že neuteče. Záruky osobností neuznal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Obžalovaný David Rath

Soud podle obhájce nahradil vazbu, v níž byl Rath 18 měsíců, přijetím písemného slibu. Je v něm například to, že Rath povede řádný život, nebude páchat trestnou činnost, vždy se dostaví na vyzvání úřadů a nebude mařit hlavní líčení. Musí se také zdržet činností souvisejících s výběrovými řízeními. Žalobce viní Ratha a dalších deset lidí právě z upravování zakázek ve Středočeském kraji, což údajně provázela korupce.

Podle Černého soud nepřijal záruky několika lidí za Rathovo chování. Byl mezi nimi herec Jan Kačer, který se také již několikrát přišel podívat na hlavní líčení. Podle něj byla Rathova vazba příliš dlouhá. Dalším byl například bývalý olympionik a desetibojař Robert Změlík, který je z Hostivic, kde Rath bydlí. Zaručit se chtěla také herečka a politička Taťána Fischerová a starosta Hostivic Jaroslav Kratochvíl.

Odevzdal pas a musí se pravidelně hlásit

Rath se musí dostavit k probačnímu úředníkovi, který určí, jak často se bude úřadům hlásit. "Soud uložil omezení vycestování a povinnost odevzdat cestovní doklady," řekl Černý. Podle něj to měl Rath udělat do tří pracovních dnů od pondělního rozhodnutí. Vzhledem k tomu, že se podmínky dozvěděl až nyní, musí pas odevzdat krajskému soudu, který kauzu projednává, co nejdřív. Doklady odevzdá prý již dnes.

Časová prodleva vznikla kvůli tomu, že dokument musel vrchní soud nejdřív poslat krajskému soudu, ten poté rozhodnutí rozeslal advokátům, státnímu zástupci a Rathovi. Exposlanec od svého propuštění z ruzyňské věznice v pondělí podle advokáta sice neměl stanovené žádné povinnosti, nicméně se "dobrovolně podřídil tomu, co očekával, že mu soud nařídí".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…