Soud projedná žádost bývalého poslance ODS o odškodnění za trestní stíhání

12.01.2015 6:51

Obvodní soud pro Prahu 2 se dnes bude zabývat žalobou exposlance Ivana Fuksy, který se po státu domáhá čtyřmilionového odškodného za své trestní stíhání. Předloni strávil stejně jako další exposlanci za ODS Petr Tluchoř a Marek Šnajdr měsíc ve vazbě kvůli obvinění, že si nechal slíbit lukrativní post ve státní firmě výměnou za složení poslaneckého mandátu.

Soud projedná žádost bývalého poslance ODS o odškodnění za trestní stíhání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Fuksa

Trestní stíhání Fuksy, Šnajdra i Tluchoře zastavil nejvyšší státní zástupce poté, co Nejvyšší soud dospěl k závěru, že muži jsou kvůli poslanecké indemnitě vyňati z pravomoci orgánů činných v trestním řízení, a že je tedy trestně stíhat nelze.

Ministerstvo spravedlnosti žádosti trojice exposlanců o odškodnění zamítlo

Všichni tři se následně obrátili na Ministerstvo spravedlnosti se žádostí o odškodnění. Úřad jejich nároky odmítl, a trojice proto podala žaloby na stát.

Někdejší ministr zemědělství Fuksa byl poslancem od května 2010 do listopadu 2012. Tehdy společně s několika dalšími "rebely" z ODS kritizoval vládní daňový balíček, jehož schválení premiér Petr Nečas (ODS) spojil s vyslovením důvěry vládě. Následně se Fuksa poslaneckého mandátu vzdal, balíček byl poté schválen. Od ledna 2013 se Fuksa stal vrchním ředitelem Českého Aeroholdingu.

V případu údajných trafik jsou nadále obviněni expremiér Petr Nečas (ODS), jeho současná manželka Jana Nečasová (dříve Nagyová) a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Kauzy kolem Nagyové vedly v roce 2013 k pádu Nečasovy vlády, Nečas se vzdal i funkce předsedy ODS.


 

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …