Soud projedná žalobu Fajta na prezidenta Zemana kvůli profesuře

25.11.2016 6:00

Pražský městský soud dnes projedná žalobu ředitele Národní galerie Jiřího Fajta na prezidenta Miloše Zemana, který Fajta nejmenoval profesorem, připomíná ČTK.

Soud projedná žalobu Fajta na prezidenta Zemana kvůli profesuře
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

S obdobnou žalobou před časem neuspěl fyzik Ivan Ošťádal. Podle soudu totiž prezident napravil vytýkanou nečinnost tím, že odeslal ministryni školství dopis s informací, že se muže rozhodl nejmenovat.

Zeman nepodepsal Fajtův jmenovací dekret loni v květnu společně s dekretem Ošťádala a také Jana Eichlera z Vysoké školy ekonomické. Zdůvodnil to vážnými prohřešky z minulosti. Kunsthistorikovi Fajtovi vyčítá údajnou snahu o dohodu s bankou, aby část jejího sponzorského daru sloužila jako příspěvek k Fajtovu ředitelskému platu.

Fajt, který vyučuje na Univerzitě Karlově, označil prezidentovy argumenty za nepravdivé a manipulativní. Právo na přezkum jmenovacích řízení mají podle něj jen vysoké školy, nikoliv hlava státu. Věří, že podepsat doporučené jmenovací dekrety je prezidentovou povinností, podobně jako je povinností ředitele gymnázia podepsat vysvědčení předložená maturitní komisí.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …