Soud propustil exsenátora ODS Nováka. Ve vězení ale zatím zůstane

15.08.2014 9:47

Litoměřický okresní soud souhlasí s podmínečným propuštěním z vězení někdejšího senátora a starosty Chomutova Alexandra Nováka, který si odpykává čtyřletý trest za korupci. Soud mu uložil sedmiletou zkušební dobu a vyzval ho, aby vrátil čtyřicetimilionový úplatek, který získal za prodej městských akcií. Novinářům to dnes řekl soudce Vlastiimil Nedvěd.

Soud propustil exsenátora ODS Nováka. Ve vězení ale zatím zůstane
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Někdejší senátor ODS Alexandr Novák

Novák si odpykal třetinu trestu a o propuštění požádal sám. Vězení ale zatím neopustí. Státní zástupce podal proti rozhodnutí stížnost.

Během zkušební doby musí Novák vrátit 40 milionů

Podle soudce Vlastimila Nedvěda splnil Novák všechny zákonné podmínky podmínečného propuštění. „Zprávy a hodnocení z výkonu trestu umožňují tento postup. Soud zohlednil i hodnocení z vazební věznice, jak v Teplicích, tak v Litoměřicích, měl tady několik kázeňských odměn," řekl Nedvěd. Zároveň stanovil maximální možnou, tedy sedmiletou zkušební dobu. Zároveň chce, aby Novák během této doby vrátil víc než 40 milionů korun, které byly podle pravomocného rozsudku úplatkem za privatizaci.

Zákon soudu neumožňuje zohlednit současné vyšetřování Nováka

Soud při rozhodnutí nezohledňoval vyšetřování teplické policie. „Zákon to neumožňuje," doplnil Nedvěd. Ve skříňkách na teplickém fotbalovém stadionu, kde Novák v rámci trestu jako odsouzený pracoval, byl nalezen počítač a mobilní telefon. Novákův advokát Jan Růžek už dřív odmítl, že by věci patřily jeho klientovi. Policie v této souvislosti nikoho neobvinila. „Čekáme na výsledky znaleckých zkoumání. Teprve potom bude jasné, zda bude někdo obviněn," řekl už dřív ČTK teplický policejní mluvčí Daniel Vítek s tím, že vyšetřování může ještě trvat řadu měsíců. Novák si trest odpykával právě v Teplicích, později byl přeložen do litoměřické věznice.

Dostal podmínku, odvolal se. A šel sedět „natvrdo“

Okresní soud původně uložil Novákovi dvouletý podmíněný trest s odkladem na pět let, Novák se ale proti rozsudku odvolal. Krajský soud zpřísnil trest na čtyři roky vězení, Novákovi zároveň udělil pětimilionovou pokutu, kterou bývalý politik uhradil.

Případ údajného úplatku se datuje do roku 1999, kdy Novák působil jako starosta Chomutova. Město tehdy prodalo akcie Severočeské energetiky a Severočeské plynárenské společnosti za více než 317 milionů korun německé firmě VNG Leipzig, která za zprostředkování koupě poslala 2,27 milionu marek Petru Schmelovi. Podle obžaloby ale neskončily u něj, nýbrž na rakouském soukromém účtu Novákových.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…