Soud řeší obchody s vojenským materiálem, obžalovaní vinu odmítají

28.08.2018 14:01

Pražský městský soud rozplétá případ čtveřice mužů, kteří jsou obžalováni v kauze převodu majetku Ministerstva obrany na jiné subjekty. Soudkyně Blanka Bedřichová dnes vyslechla některé svědky, hlavní líčení by mělo pokračovat ve středu. Případ se týká prodeje vojenského materiálu či náhradních dílů, který podle obžaloby nebyl pro stát výhodný.

Soud řeší obchody s vojenským materiálem, obžalovaní vinu odmítají
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Obžalobě čelí bývalý ředitel státního Vojenského opravárenského podniku (VOP) Adolf Veřmiřovský, exředitel někdejší armádní Agentury pro nakládání s nepotřebným majetkem Josef Lachman a jeho zástupce Roman Pavlík. Posledním stíhaným je generál Vladimír Halenka, který velel vojenské logistice. Všichni muži vinu odmítají. Za zneužití pravomoci úřední osoby jim hrozí až 12 let vězení.

Kauza se týká několika obchodů s vojenským materiálem z let 2009 až 2013. Obrana při nich převedla na VOP obrněný transportér, bojová vozidla, přes 200 motorů do bojových aut nebo přes dvě desítky tankových motorů. Při dvou obchodech vznikla podle obžaloby škoda přes sedm milionů korun. Třetí obchod zastavil tehdejší ministr obrany Vlastimil Picek předtím, než se uskutečnil.

Picek dnes před soudem svědčil. Uvedl, že se mu cena u posledního obchodu zdála nízká, a proto ji nechal prověřit a nakonec zrušit. Kvůli nejasnostem pak dal podnět na vojenskou policii. Vypovídala i ředitelka odboru organizací Marta Kopecká.

Případ vypukl na začátku března 2015, kdy byli podezřelí obviněni. V hledáčku policie byli nejméně dva roky předtím. Policie předloni kvůli případu provedla několik domovních prohlídek. A to i u majitele zbrojařské firmy Excalibur Group Jaroslava Strnada, jehož firma měla v některých obchodech figurovat jako konečný zákazník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…