Soud rozhodl: Nedostatek policistů se nesmí řešit přesčasy zadarmo

11.11.2012 20:39

Nejvyšší správní soud (NSS) dal za pravdu policistům, kteří si stěžovali na vedení, jež je nechalo odpracovat přesčasy, aniž by dostali zaplaceno. Touto možností policistům přidělit až 150 hodin neplacených přesčasů se často řeší nedostatek pracovníků.

Soud rozhodl: Nedostatek policistů se nesmí řešit přesčasy zadarmo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

V zákoně se nachází formulace „důležitý zájem služby“, která definuje, kdy se může k neplaceným přesčasům u policistů či hasičů přikročit. Maximum je 150 hodin ročně a vedení toho často využívá ke kompenzaci nedostatku pracovníků. To je ale podle NSS právě ten důvod, kdy se přesčasy zadarmo nesmí nařídit.

"Důležitý zájem služby nelze shledat např. v tom, když je dlouhodobý nedostatek osob nahrazován zvýšenými nároky na stávající příslušníky právě nařizováním služeb přesčas," uvedla mluvčí NSS Sylva Dostálová.

Podle soudu by měli příslušníci bezpečnostních sborů dostat za práci zaplaceno nebo volno. Podle informací ČT si ministerstvo vnitra nechává k rozsudku zpracovat analýzu a podrobněji se k ní vyjádří v pondělí.

Už v roce 2010 padl první verdikt k současné praxi s přesčasy, a to u českobudějovického krajského soudu. Vedení policie s tím ale nesouhlasilo, a tak nyní rozhodl NSS. "Veškerá přesčasová práce, jak byla nařizována policií, byla nezákonná. Tudíž všichni policisté dnes mohou veškeré přesčasy mít propláceny," tvrdí Aleš Lehký z Unie bezpečnostních složek.

Kolem 50 policistů se tak proplacení domáhá. Verdikt NSS může tento spor urychlit. Kdyby se o peníze přihlásili všichni příslušníci sborů, stát by to mohlo vyjít až na dvě miliardy korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…