Soud rozhodne o údajně nezákonném rozdělování dotací z EU

17.07.2012 6:31

Městský soud v Praze v úterý rozhodne v případu údajně nezákonného rozdělování evropských dotací v Jihočeském a Plzeňském kraji. Obžalobě čelí bývalý ředitel Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Jiří Trnka a jeho podřízený Martin Půlpytel. Žalobce je viní ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, pokusu o pletichy při veřejné soutěži a poškozování finančních zájmů EU. Oba obžalovaní považují obvinění za absurdní. Hrozí jim až dvanáctileté vězení, uvedla ČTK.

Soud rozhodne o údajně nezákonném rozdělování dotací z EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Městský soud

Kauza se týká páté výzvy Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad, která byla vyhlášena v březnu 2009 a v níž mělo být rozděleno přes 3,7 miliardy korun. Obžalovaní údajně zasahovali do schvalování a hodnocení výběru jednotlivých projektů a žádostí o dotace. Některé kvalitnější projekty prý vyřadili a zařadili místo nich jiné.

Muži podle obžaloby chtěli, aby soutěžní projekty z Plzeňského kraje čerpaly srovnatelné množství peněz jako projekty podané v Jihočeském kraji. Chtěli tím prý zajistit podporu plzeňských zástupců při hlasování o celkovém seznamu projektů. Bez schválení seznamu by totiž nešly peníze na projekty, na kterých údajně měli zájem někteří členové výboru.

Trnka, který byl kvůli případu několik měsíců ve vazbě, už dříve uvedl, že se jako jeden z mála snažil rozdělovat dotace nezávisle. Musel však stále čelit tlaku politiků, aby vybral projekty z obou krajů ve stejné hodnotě. Tlačili na něj prý i žadatelé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …