Soud rozšířil stíhání bývalého náměstka Šišky. Hrozí mu až 12 let

24.06.2013 21:58

Městské státní zastupitelství v Praze rozšířilo stíhání bývalého náměstka ministra práce Vladimíra Šišky a někdejšího ředitele odboru informatiky Milana Hojera o zneužití pravomoci úřední osoby. Dosud byli obviněni pouze z podplácení. Nyní jim hrozí až dvojnásobek původního trestu, a to dvanáct let ve vězení. Uvedla to na svém webu ČT24.

Soud rozšířil stíhání bývalého náměstka Šišky. Hrozí mu až 12 let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Městský soud

Podle policie Šiška a Hojer nabídli firmě OKsystem přidělení veřejné zakázky za 100 milionů korun. Na oplátku měla firma stáhnout stížnost na postup ministerstva, kterou podala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Šiška také manipuloval se zakázkou na provoz výplat sociálních dávek

Firma si stěžovala, že ministerstvo postupovalo nezákonným způsobem při veřejné zakázce. Ministerstvo si totiž zvolilo jiného dodavatele na informační systémy, i když to po mnoho let zajišťovala firma OKsystem. Šiška podle deníku MF Dnes firmě zabránil v účasti na další zakázce.

Šiška je také obviněn v kauze údajně zmanipulovaných IT zakázek na provoz systému výplaty sociálních dávek na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Šiška se měl domluvit se dvěma nejvyššími jednateli Fujitsu Technology a členy managementu firem Vítkovice IT Solutions, Digi Trade, Skill a Techniserv. Uzavřeli dohodu, že obejdou povinnost vyhlásit soutěž a rozdělí si trh s výplatou dávek. Firmy si tak mohly přijít na 386 milionů korun. Podle ČT24 to je o 180 milionů více, než kdyby zůstal starý systém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…