Soud s Dalíkem pokračuje. Roli u soudu sehraje i šifrovaný telefon

20.08.2014 20:40

U pražského městského soudu bude pokračovat proces s někdejším blízkým spolupracovníkem expremiéra Mirka Topolánka lobbistou Markem Dalíkem, jenž je obžalován v kauze pandurů. Svědci z USA a Rakouska, kteří mají být vyslechnuti, se ale nedostaví osobně. Soudkyně je vyslechne přes šifrovaný telefon. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

Soud s Dalíkem pokračuje. Roli u soudu sehraje i šifrovaný telefon
Foto: hns
Popisek: Marek Dalík figuruje v kauze Pandur

„Paní předsedkyně senátu má v plánu vyslechnout některé svědky pomocí videokonference. Požádala o spolupráci USA a Rakousko," potvrdila mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Dodává navíc, že nejde o absolutní novinku. Tento soud s pomocí videokonference již v jiných kauzách vyslechl svědky z Gibraltaru či Austrálie.

Kdo bude vyslechnut

Dálkový výslech probíhá tak, že se svědek dostaví k tamnímu soudu, který disponuje speciální technikou pro videokonferenci, bude ověřena jeho totožnost a následně proběhne podání informací za přítomnosti tamního soudce. Jména zahraničních svědků soud odmítá odtajnit. Server ale spekuluje, že by mohlo jít o tyto osoby: „V případě Rakušana by mělo jít o Stephana Szücse, bývalého manažera zbrojovky Steyr, která obrněnce Pandur české armádě nakonec dodala. Američanem vyslýchaným na dálku by pak měl být bývalý diplomat a poradce Steyru Viktor Jackovich,“ píše.

K podání informací by se měli dostavit i exministr obrany Martin Barták a expremiér Mirek Topolánek. Dalík je v kauze obrněnců Pandur obžalován z podvodu, protože měl jako lobbista ve spojitosti se zakázkou slibovat to, co ze své pozice nemohl splnit. Sám Dalík na jedné straně tvrdí, že se žádného zločinu nedopustil, zároveň ale prohlašuje, že skrze své kontakty na Topolánkovu vládu měl jisté vazby. „Není pravda, že bych se snažil navodit dojem, že bych měl nějaké kontakty. Já jsem ty kontakty reálně měl," uvedl Dalík.

Sto sedm strojů Pandur koupila Topolánkova vláda za 14,4 miliardy, což má být až čtyřnásobek ceny, kterou za obdobné stroje zaplatili v jiném kontraktu Portugalci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…