Soud s Rathem má přestávku do prosince. Musel uvolnit síň jiné kauze

25.10.2013 18:48

Krajský soud v Praze dnes odročil projednání kauzy exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) obžalovaného z korupce na 3. prosince. Původně měl jednat několik dní v listopadu. Pauza je způsobená tím, že jednací síň potřebují využít ostatní soudci, jde také o omluvy některých obhájců, kteří mají jednání jinde. Soud přestávky využije k tomu, že pošle spis v kauze Vrchnímu soudu v Praze, aby projednal stížnost Ratha na vazbu, ve které je více než 15 měsíců.

Soud s Rathem má přestávku do prosince. Musel uvolnit síň jiné kauze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Obžalovaný David Rath

Původně měl soudce Robert Pacovský v plánu pokračovat v hlavním líčení, které začalo počátkem srpna, také čtyři dny v listopadu. "Pokud jsou v termínech delší časové mezery, jsou způsobeny organizačními záležitostmi, jako je například dostupnost jednací síně nebo časové možnosti obhájců. Senát se bude v té době věnovat dalším trestním věcem, které má k rozhodnutí," řekla dnes ČTK mluvčí soudu Zuzana Steinerová.

Soudce Pacovský také uvedl, že pauzy využije k odeslání obsáhlého spisu Vrchnímu soudu v Praze, který má rozhodnout o stížnosti Rathových advokátů na zamítnutí jeho stížnosti na vazební stíhání.

"Zatím soud vyslechl přes 30 svědků. Spis má už více než 25.000 stran," dodala Steinerová. Hlavní líčení je zatím nařízené do února příštího roku. Poté lze podle informací ČTK očekávat pokračování, protože advokáti 11 obžalovaných v případu chtějí předvolat další svědky a budou vyžadovat znalecké posudky.

Soud dnes vyslechl například ředitele nemocnice v Kolíně Petra Chudomela, který uvedl, že zakázky na modernizaci zařízení vnímal jako standardní. Obžaloba některé tendry ale označuje jako předem upravené, aby v nich uspěly určité firmy. Podle Chudomela je určení přístrojů složité a měly je na starosti hlavně primáři jednotlivých oddělení. Zadání na vybavení pak podle něj muselo schválit představenstvo nemocnice a také kraj.

Obchodní soutěže prý řešil s "řídící osobou", což prý byla nadřízená nemocnice v Kladně. Její někdejší ředitelka Kateřina Pancová je mezi obžalovanými a státní zástupce Petr Jirát ji označuje jako jednoho z organizátorů korupce při tendrech. Pancová to odmítá. Chudomel její roli neupřesnil, hovořil pouze o tom, že "jeho nadřízenou institucí byla nemocnice".

Údajné ovlivňování soutěží, které zmiňuje obžaloba, prý nezaznamenal. "Jedná se o velmi specifickou záležitost, a to skutečně je pro odborníky, kteří se v té oblasti pohybují. Specifikace přístrojů jsou dnes tak složité, že odlišit to pro laika prakticky nelze," dodal.

Státní zastupitelství v kauze viní skupinu lidí z upravování veřejných zakázek ve Středočeském kraji. Jako organizátory označuje kromě Pancové také jejího přítele, exposlance a také někdejšího šéfa krajské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny Petra Kotta.

Dvojice Ratha údajně o všem informovala a dělila se s ním prý o úplatky. Zbylí obžalovaní jsou šéfové nebo manažeři firem, kteří se na machinacích údajně podíleli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…