Soud se vyjádří k údajné nečinnosti prezidenta Zemana v profesorské kauze

20.11.2017 6:00

Ústavní soud dnes vyhlásí, jak rozhodl o stížnosti fyzika Ivana Ošťádala a Univerzity Karlovy. Směřuje proti rozhodnutí Nejvyššího správního soudu a předcházejícímu verdiktu Městského soudu v Praze, který zamítl žalobu na nečinnost prezidenta Miloše Zemana, napsala ČTK.

Soud se vyjádří k údajné nečinnosti prezidenta Zemana v profesorské kauze
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman na setkání s občany v Lipníku nad Bečvou v Olomouckém kraji

Nečinnost podle žaloby spočívala v tom, že prezident nepodepsal dekret o jmenování Ošťádala profesorem.

Podpis prezidenta se dříve považoval za samozřejmý, spíše formální krok. Zeman však měl k Ošťádalovi výhrady kvůli jeho údajným někdejší kontaktům s komunistickou Státní bezpečností a profesorem jej nejmenoval.

Fajt podal ústavní stížnost

Podle verdiktu správních soudů prezident nezůstal v profesorské záležitosti nečinný, protože svůj záměr nejmenovat Ošťádala vyjádřil v dopisu tehdejší ministryni školství Kateřině Valachové. Městský soud i Nejvyšší správní soud pokládaly dopis z ledna 2016 za formu rozhodnutí a jasně vyjádřený projev vůle.

Podle ústavní stížnosti Ošťádala a univerzity však prezident dopisem jen informoval ministryni o tom, že „v rámci svých vnitřních úvah dospěl v blíže neurčené době k rozhodnutí o nejmenování docenta Ošťádala profesorem“, což však není relevantní projev vůle, který by směřoval navenek. Podle stížnosti je nutné požadovat od státních orgánů, aby rozhodovaly v předepsaných formách.

Nejvyšší správní soud sice v březnu zamítl kasační stížnost Ošťádala a Univerzity Karlovy kvůli údajné nečinnosti prezidenta v řízení o jmenování fyzika profesorem, jejich druhé stížnosti ale vyhověl. Městskému soudu v Praze tak nařídil, aby znovu řešil žalobu směřující proti rozhodnutí o nejmenování Ošťádala, kterou původně označil za opožděnou. Otázku včasnosti žaloby měl soud zvážit ještě jednou.

Společně s Ošťádalem Zeman nejmenoval další dva navržené kandidáty, ředitele Národní galerie Jiřího Fajta a Jana Eichlera z Vysoké školy ekonomické. Fajt se rovněž bránil neúspěšnou žalobou a poté podal ústavní stížnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…