Soud v Bratislavě se pro Andreje Babiše vyvíjí dobře

14.04.2014 13:34

Bývalý příslušník komunistické tajné policie (StB) Július Šuman v pondělí před soudem popřel informace z archivních dokumentů, že v 80. letech získal nynějšího českého ministra financí Andreje Babiše ke spolupráci s StB jako agenta. Šumanovo svědectví by mohlo být klíčové ve věci žaloby nynějšího českého ministra financí, který se domáhá verdiktu, že byl v archivních svazcích neoprávněně uváděn jako agent StB. Další svědek František Hákač tvrdí, že má kvůli mozkové příhodě výpadek paměti.

Soud v Bratislavě se pro Andreje Babiše vyvíjí dobře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Bývalý příslušník československé komunistické tajné policie (StB) František Hákač, jenž byl podle archivních dokumentů styčným důstojníkem údajného agenta StB Andreje Babiše, v pondělí u bratislavského soudu řekl, že nynějšího českého ministra financí nezná. Prohlásil, že má kvůli mozkové příhodě výpadek paměti. Babiš se u soudu domáhá verdiktu, že byl veden v archivních svazcích StB coby agent neoprávněně.

Na zmiňované období si kvůli mrtvici nevzpomínám, řekl svědek

„Neznám jej (Babiše) osobně. Vzhledem k tomu, že jsem měl dvě mozkové příhody, mnoho věcí jsem zapomněl. Na zmiňované období si nevzpomínám," řekl Hákač před soudem.

Hákač během výpovědi také nepotvrdil pravost svého podpisu na dokumentech StB, které mu předložil právní zástupce slovenského Ústavu paměti národa (ÚPN), jenž čelí Babišově žalobě.

„Nejsem si jist, zda je to můj podpis. Já si to nepamatuji, bylo tam mnoho spisů," dodal bývalý příslušník StB. Popřel, že by během svého působení v StB vytvářel fiktivní dokumenty. Na většinu dotazů soudkyně i právního zástupce ÚPN ohledně své činnosti v rámci StB Hákač odpověděl, že si „nepamatuje". Zároveň odmítl, že by se dobrovolně podrobil případné grafologické zkoušce.

Podle archivních dokumentů StB v roce 1983 Hákač převzal spis týkající se agenta Bureše, což prý bylo krycí jméno Babiše. Byl údajně také styčným důstojníkem Bureše.

ÚPN předložil další svazek, v němž je jména agenta Bureše

Právní zástupce ÚPN v pondělí soudu předložil další svazek pod názvem Ekron, v němž je uvedeno jméno agenta Bureše. Podle záznamu Bureš, který vystupuje i v dalších nejméně pěti svazcích StB, podal komunistické tajné policii informace ohledně vyšetřování jednoho z pracovníků podniku Petrimex kvůli podezření z přijímaní úplatků tureckou firmou Ekron. Babiš v 80. letech v Petrimexu pracoval.

Babiš vědomou spolupráci s StB dlouhodobě popírá. Během předchozího stání koncem ledna se jej zastali dva svědkové, které nechal předvolat právě šéf hnutí ANO. Bývalý důstojník StB Andrej Kuľha tehdy vypověděl, že archivní svazek poukazuje pouze na nevědomou spolupráci Babiše s StB. Také Kuľha měl coby pracovník tajné policie Babišův svazek na starosti. Podobně jako Kuľha vypovídal i někdejší člen takzvané lustrační komise Milan Žitný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…