Soud v Teplicích obdržel obžalobu v případu převaděčů migrantů

03.04.2019 20:40

Státní zastupitelství podalo obžalobu v případu nelegálního převádění migrantů. Před soudem v Teplicích stanou tři občané Turecka. Mluvčí teplického soudu Tereza Šponiarová ČTK řekla, že jednání ještě nebylo nařízeno. Muži jsou ve vazbě. Hrozí jim až osm let vězení.

Soud v Teplicích obdržel obžalobu v případu převaděčů migrantů
Foto: Klimkovice
Popisek: kamion v Klimkovicích.

Tři muži podle obžaloby, kterou má ČTK k dispozici, spolupracovali na umožnění nedovoleného překročení státní hranice přes území České republiky třetím osobám. Transporty, jejichž cílem bylo Německo, se uskutečnily na přelomu let 2017 a 2018.

Běžence při převozu podle obžaloby muži vystavili ponižujícímu zacházení, což lze spatřovat například v minimálním prostoru, nemožnosti osobní volby, jak stravování, tak vyměšování. V období transportu navíc teploty i v nákladovém prostoru kamionu byly kolem dvou až tří stupňů Celsia.

Policisté odboru obchodu s lidmi a nelegální migrace Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) tři převaděče zadrželi v noci ze 6. na 7. března 2018. V dodávkovém automobilu tehdy nalezli 22 občanů Iráku, Sýrie a Turecka, kteří se chtěli dostat do Spolkové republiky Německo.

Na případu s krycím názvem Torax spolupracovali kriminalisté NCOZ s kolegy z Německa a Slovenska. Trojice podle policie stejným způsobem přepravovala lidi už dříve. Policisté muže obvinili z trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Skutku se měli dopustit jako členové mezinárodní organizované skupiny a za úplatu. Do Německa mělo být převedeno několik desítek běženců včetně dětí. Za jednoho převezeného člověka podle zprávy NCOZ měli obvinění inkasovat částku v rozmezí od 2 000 do 8 000 eur, tedy až více než 200 000 korun.

Soudní spis má sedm svazků, to je zhruba 2 500 stránek. S ohledem na jeho obsáhlost tak jednání v nejbližší době podle mluvčí soudu nařízeno nebude.

reklama

autor: čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …