Soud v USA nevydal Koženého peníze, likvidátor fondů se odvolal

13.06.2013 21:03

Nejvyšší soud amerického státu New York minulý týden z procedurálních důvodů zamítl nárok Harvardského průmyslového holdingu (HPH) na peníze Viktora Koženého získané z prodeje luxusní americké chaty. Oznámil to bahamský server Tribune 242. Podle likvidátora harvardských fondů ale Kožený nemůže s 22 miliony dolarů (440 milionů korun) disponovat kvůli podanému odvolání. Rozhodnutí tak ještě není pravomocné.

Soud v USA nevydal Koženého peníze, likvidátor fondů se odvolal
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

HPH se u newyorského soudu domáhal výnosu z prodeje luxusní horské chaty v Aspenu ve státě Colorado, kterou prostřednictvím společnosti Landlocked Shipping Company vlastnila Koženého matka. Americká justice nechala peníze zadržet kvůli podezření, že se Kožený dopustil podvodu a korupce při pokusu o privatizaci ropy v Ázerbájdžánu. HPH chtěl získanými prostředky alespoň částečně pokrýt ztráty poškozených akcionářů.

Rozhodnutí soudu není pravomocné

Podle Tribune 242 ale newyorský soud žádosti harvardských fondů o vydání peněz nevyhověl. Dočasný příkaz blokující Koženému přístup k penězům navíc stáhl, a otevřel mu tak cestu ke 22 milionům dolarů.

Rozhodnutí soudu není pravomocné, protože česká strana se odvolala. "Kožený s penězi nemůže nakládat, protože jsme podali odvolání, které bylo přijato," řekl dnes ČTK likvidátor HPH Zdeněk Častorál.

"Základem 'procedurálních důvodů', které měly vést k nepravomocnému zamítnutí nároku HPH, je forma doručení Koženému. To je procedura českým orgánům dostatečně známá, kdy se Kožený vyhýbal převzetí sdělení obvinění, až bylo rozhodnuto o jeho stíhání jako uprchlého. Tedy nic nového. Se znalostí těchto skutečností postupuji tak, aby nebylo možné odsouzenými Koženým a Borisem Vostrým legalizovat výnosy z jejich trestné činnosti," uvedl Častorál.

Česká strana ztratila možnost přístupu k penězům

Američané loni na konci března definitivně neuspěli se žádostí o vydání Koženého z Baham. Mimo jiné to znamenalo, že by tamní soud musel uvolnit zadržené peníze. Spojené státy proto informovaly české úřady, že mohou na peníze vznést nárok. Prostředků se pak začal domáhat likvidátor Častorál, zastupující poškozené akcionáře Koženého privatizačních fondů.

Newyorský soud vydal loni v červnu dočasný příkaz, který znemožňoval s penězi disponovat. Minulý pátek ale podle Tribune 242 soudkyně nejvyššího soudu Ellen Coinová shledala žádost české strany jako procedurálně nedostatečnou a nárok odmítla. Otázka, zda mohou peníze z prodeje aspenské chaty posloužit ke krytí ztrát poškozených akcionářů, je tudíž podle Coinové jen "akademická".

Majitelem chaty v Aspenu je formálně společnost Landlocked Shipping Company Koženého matky Jitky Chvatíkové

Z rozhodnutí newyorského soudu tak česká strana ztratila možnost přístupu k penězům, napsal bahamský server. Soudkyně zároveň podle Tribune 242 zrušila rozhodnutí z loňského června, které finanční prostředky zmrazilo. Firma Landlocked Shipping Company, fakticky tedy Viktor Kožený, má nyní možnost okamžitě těmito prostředky disponovat a vyvést je z dosahu české i americké justice.

Majitelem chaty v Aspenu je formálně společnost Landlocked Shipping Company Koženého matky Jitky Chvatíkové. Koženého právníci uvádějí, že chata i prostředky z jejího prodeje byly vždy výhradně jejím majetkem. Koženého matka si prý dům koupila v roce 1997 za 19,75 milionu dolarů. V roce 2005 pak nemovitost našla nového kupce za 22 milionů dolarů.

HPH ale ve svém podání k newyorskému soudu označil takové tvrzení za podvodné. I americké úřady tvrdily, že mají dostatek důkazů o tom, že Kožený vystupoval před jinými lidmi jako majitel aspenské nemovitosti. Na finančníka podle nich byly napsány i účty na vodu a energie do chaty.

Kožený má také zaplatit škodu zhruba 8,3 miliardy a úroky

Kožený zbohatl počátkem 90. let na české kuponové privatizaci. V roce 1990 v Praze založil harvardské fondy, které v první vlně kuponové privatizace získaly body od více než 800.000 držitelů investičních kuponů, což byla téměř desetina účastníků. Ve druhé vlně získala harvardská společnost 292 milionů investičních bodů, čímž se zařadila na třetí místo v úspěšnosti správců. Někdejší emigrant získal moc nad velkou částí české ekonomiky, a když republiku v roce 1994 opouštěl, počítal se jeho majetek v miliardách korun.

V červenci 2010 rozhodl Městský soud v Praze, že Kožený a jeho bývalý kolega Boris Vostrý mají jít za miliardové podvody každý na deset let do vězení, loni odvolací soud trest Koženému potvrdil a Vostrému o rok snížil. Kožený má také zaplatit škodu zhruba 8,3 miliardy a úroky, Vostrý přes 2,2 miliardy a úroky. Česká justice požádala bahamské úřady o Koženého vydání.

Kožený má irské občanství a žije na Bahamách. Stíhán je i v USA, kde je obviněn mimo jiné za úplatkářství spojené s privatizací v Ázerbájdžánu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…