Soud vynese nový rozsudek nad Rittigem a Nečasovou v kauze BIS

09.11.2019 12:44

V kauze vyzrazení utajované zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) padne v pondělí už druhý rozsudek. Pražský městský soud uznal obžalovaného lobbistu Iva Rittiga, Janu Nečasovou a právníka Davida Michala vinnými už v lednu 2017 a uložil jim podmíněné tresty, odvolací senát však následně věc vrátil k dalšímu projednání. Proces zpomalilo i to, že původní soudce odešel do důchodu a případ musela převzít jeho kolegyně, připomněla ČTK

Soud vynese nový rozsudek nad Rittigem a Nečasovou v kauze BIS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana a Petr Nečasovi s advokátem Eduardem Brunou

Obžaloba tvrdí, že Rittig se v roce 2012 dověděl od tehdejší šéfky premiérova kabinetu Nečasové (dříve Nagyové) o utajeném materiálu zaslaném premiérovi Petru Nečasovi (ODS). Dovodil údajně, že zpráva BIS se týká právě jeho, a proto za Nečasovou poslal právníka Michala. Premiérova partnerka podle obžaloby Michalovi obsah dokumentu prozradila a Rittig pak mohl učinit kroky k zakrytí svého vlivu na státní orgány a instituce.

Nečasové hrozí za ohrožení utajované informace až osmileté vězení, zbylým obžalovaným maximálně tři roky. Všichni vinu odmítají, k novému hlavnímu líčení nechodí. Pokud by se v pondělí dostavili, soud jim dá před vynesením rozsudku prostor k závěrečným slovům.

Nečasová dříve uvedla, že popsaným skutkem by ohrozila jak své zaměstnání, tak i premiéra, s nímž v té době měla už dlouholetý vztah. Od Nečase dostala podle vlastních slov úkol, aby zkontaktovala lidi z okolí ministra zemědělství a tlumočila jim premiérovu nelibost nad děním v resortu, a proto jednala s Michalem. Rittig obžalobu označil za absurdní a trvá na tom, že žádný trestný čin nespáchal. Obhájci poukazují i na to, že informace o vlivu Rittiga na ministerstvu zemědělství nebyla tajná, protože o ní už dříve psali novináři.

Státní zástupce chce Nečasovou poslat do vězení na tři roky a žádá pro ni také desetiletý zákaz působení ve vedoucích funkcích státní správy a v zaměstnáních, kde by žena přicházela do styku s utajovanými informacemi. Pro Rittiga i Michala chce podmínku v délce 1,5 roku a peněžitý trest v rozmezí 200.000 až 300.000 korun s tím, že pokud by nezaplatili, museli by na rok za mříže. Obžalobě původně čelil ještě Rittigův obchodní partner, někdejší poradce ministra zemědělství Tomáš Jindra. Ten však nedávno zemřel, a soud proto jeho trestní stíhání zastavil.

Klíčovým důkazem obhajoby jsou odposlechy Rittigovy schůzky v pražském hotelu Ventana. Obhájci nesouhlasili s jejich využitím a argumentovali tím, že policie nahrávky pořídila při prověřování jiné trestné činnosti. Nová předsedkyně senátu Monika Křikavová ale tento důkaz připustila, stejně jako dříve její předchůdce Petr Novák.

Jestliže soud uzná Nečasovou znovu vinnou a zároveň neupustí od jejího potrestání, bude jí muset uložit nepodmíněný trest vězení. V mezičase totiž justice Nečasovou potrestala nejpřísnější možnou – tříletou – podmínkou za zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování někdejší manželky premiéra a dvou členů úřadu vlády.

Nečasová čelí obžalobě ještě v případu údajných „trafik“ pro poslance ODS a také za nezdanění drahých darů. Rittig a Michal byli obžalováni a zproštěni v kauze tunelování firmy Oleo Chemical a nepravomocně také v případu jízdenek pro pražský dopravní podnik. Michal byl nedávno nepravomocně potrestán v korupční kauze Nemocnice Na Homolce a půjde před soud ještě kvůli údajnému krácení daní při prodeji pozemků v Hodkovičkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…