Soud začal řešit korupci při zakázkách nemocnice Homolka

11.01.2016 10:39

Pražský městský soud se dnes začal zabývat případem manipulace s veřejnými zakázkami Nemocnice Na Homolce, v které figuruje její bývalý šéf Vladimír Dbalý, náměstek Michal Toběrný a dalších pět lidí. Žaloba je viní z manipulace dvou zakázek – tendru na digitalizaci chorobopisů za 146 milionů korun a nákupu Leksellova gama nože za 140 milionů korun. Na zahájení procesu přišli všichni obžalovaní.

Soud začal řešit korupci při zakázkách nemocnice Homolka
Foto: repro youtube.com / tan
Popisek: Někdejší šéf nemocnice Na Homolce MUDr. Vladimír Dbalý

Podle státního zástupce Zdeňka Matuly je obžaloba postavena na silných přímých důkazech. „Tuto kauzu považuji za závažnou i proto, že korupce ve zdravotnictví je velkým společenským problémem,“ řekl novinářům Matula. Hodnocení celé kauzy si chce nechat na závěrečnou řeč.

Tendr na digitalizaci 75 milionů papírových chorobopisů začal v roce 2009. Kromě Dbalého a Toběrného v této části kauzy figuruje tehdejší úředník ministerstva zdravotnictví Pavel Kocourek a předseda představenstva společnosti HOLTE MEDICAL Petr Kutil.

Tato čtveřice podle obžaloby vymyslela plán, že zakázku získá nastrčená firma, kterou budou ovládat, a zakázku provede subdodavatel za výrazně nižší cenu než z tendru. Dalším obviněným je Kutilův známý Tomáš Kadlec, který se stal jediným jednatelem nastrčené firmy DISOL. Dbalý s Toběrným byli členové výběrové komise a při otevírání obálek s nabídkami zjistili, že nastrčená firma má soupeře s ekonomicky výhodnější nabídkou.

Obžalovaní se proto podle obžaloby rozhodli, že lepší nabídku z tendru vyřadí pro údajné nesplnění zadávacích podmínek. Jejich plán vyšel a podle obžaloby tím nemocnici vznikla škoda nejméně 57 milionů korun. Dalším obžalovaným je Josef Veselý, který byl jednatelem společnosti DRUPPI, přes kterou se „čistily“ peníze z veřejné zakázky. Celkem na zakázce obvinění podle obžaloby vydělali přes 53 milionů korun. Dbalému připadlo 25 milionů a zbytek si rozdělili Toběrný, Kutil a Kocourek.

Druhý skutek se týká nákupu Leksellova gama nože z roku 2009. Dbalý a Toběrný podle obžaloby nejprve vedli jednání s ministerstvem zdravotnictví, aby jejich nemocnice získala dotaci a poté zakázku přidělili firmě, s kterou se na podmínkách dopředu domluvili. Její jednatel Jozef Kalavský je posledním obviněným v kauze. Zdravotnický přístroj měl vyjít na téměř 140 milionů korun a lékaři měli získat úplatek ve výši čtyř procent z celé zakázky.

Úplatek 5,6 milionu korun si Dbalý od Kalavského převzal před Vánocemi 2009 v pražském hotelu Mövenpick. O peníze se pak podle obžaloby rozdělil s Toběrným. Poté, co Homolka gama nůž koupila, tvrdili někteří odborníci, že za něj nemocnice zaplatila o třetinu více, než je běžné v zahraničí.

Případ vyšetřovala protikorupční policie, která proti obviněným zasáhla v červnu 2014. Dbalý s Toběrným jsou viněni z manipulací se zakázkami, praní špinavých peněz, porušování povinností při správě cizího majetku a přijímání úplatku. Oběma hrozí až 12 let vězení. Ostatním pěti obžalovaným hrozí za popsanou trestnou činnost až osm let vězení.

reklama

autor: čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…