Soud začne projednávat Pelikánovu stížnost v Rathově kauze

29.05.2017 10:28

Nejvyšší soud (NS) se v úterý za pozornosti médií i odborné veřejnosti začne zabývat korupční kauzou kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Projedná stížnost pro porušení zákona, kterou podal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Nesouhlasí s tím, že Vrchní soud v Praze kvůli výhradám k odůvodnění odposlechů zrušil verdikt nad Rathem a dalšími deseti lidmi.

Soud začne projednávat Pelikánovu stížnost v Rathově kauze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Robert Pelikán v pořadu OVM

Odborníci nejsou jednotní v tom, jak se může náhled NS na zákonnost a použitelnost odposlechů projevit v dalším pokračování Rathovy kauzy. Pokud NS v minulosti konstatoval porušení zákona ve prospěch obžalovaných, bralo se to jako akademický výrok bez přímých důsledků. Rathova kauza je však dosud živá, bude znovu rozhodovat krajský soud, což je specifická situace. Právní názor NS na odůvodnění odposlechů ale s jistotou bude důležitý pro budoucí praxi policie, státních zástupců a soudů.

NS očekává, že mu kauza zabere čtyři jednací dny. Vzhledem k počtu obžalovaných, advokátů i očekávanému zájmu veřejnosti senát zasedne ve velkém sále. Pro potřeby veřejných soudních jednání se využívá jen výjimečně, uvedl mluvčí NS Petr Tomíček.

Středočeský krajský soud Ratha v červenci 2015 uznal vinným z přijímání úplatků v souvislosti s krajskými zakázkami a nepravomocně mu uložil 8,5 roku vězení. Spojil ho s činností manželů Petra a Kateřiny Kottových, kteří dostali tresty o rok nižší. Odvolací senát však rozsudek loni v říjnu zrušil kvůli použitým odposlechům. Podle něj byly stěžejní důkazy obžaloby pořízeny nezákonně, a v hlavním líčení je proto nelze použít.

Vrchní soud konkrétně zkritizoval to, že státní zástupci odposlechy nedostatečně odůvodnili. Soudy, které pak sledování podezřelých povolily, podle něj chybovaly v tom, že žádosti náležitě nepřezkoumaly a pouze převzaly argumenty žalobců. Pelikán s tím nesouhlasí. V rané fázi trestního řízení podle něj policisté a státní zástupci logicky nemohou disponovat všemi důkazy, musí proto stačit konkrétní indicie.

Odvolací senát v usnesení použil zásadu americké právní doktríny takzvaných plodů z otráveného stromu, která řeší používání důkazů získaných v návaznosti na jiný důkaz, jenž byl opatřen nezákonným způsobem. Podle Pelikána však aplikace této teorie nemá oporu v judikatuře Ústavního ani Nejvyššího soudu.

Názory právníků na to, zda může rozhodnutí NS ovlivnit případné další využití odposlechů v hlavním líčení, se různí. Podle některých bude výrok soudu pouze akademický. Jiní zastávají stanovisko, že pokud by NS označil odposlechy za zákonné, v dalším řízení by přípustné byly a vrchní soud by byl v tomto ohledu vázán právním názorem NS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…