Soud zamítl stížnost multikulturní aktivistky. Protestovala proti rozehnání demonstrace, které ale prý vůbec neproběhlo

13.01.2017 11:37

Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost aktivistky Kateřiny Krejčové, která zpochybnila policejní zákrok proti účastníkům akce na podporu multikulturalismu. Městský soud v Praze loni dospěl k závěru, že shromáždění nikdo nerozpustil, policie totiž zakročila jen proti několika lidem sedícím na zemi. Proto námitky Krejčové považoval za nedůvodné. NSS zatím zveřejnil jen svůj výrok, jímž potvrdil verdikt městského soudu, odůvodnění zpřístupní později.

Soud zamítl stížnost multikulturní aktivistky. Protestovala proti rozehnání demonstrace, které ale prý vůbec neproběhlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní těžkooděnci na demonstraci

Incident se stal předloni 1. července, připomíná ČTK. Na Václavském náměstí demonstrovalo několik stovek lidí proti imigraci a uprchlickým kvótám. Někteří z účastníků nesli šibenice s nápisem „Za vlastizradu“. Krejčová se zúčastnila shromáždění v dolní části náměstí, kde chtěla asi stovka lidí vyjádřit nesouhlas s protiuprchlickou akcí. Obě demonstrace byly nahlášené.

Odpůrci imigrantů plánovali průvod, který se křížil s místem akce na podporu multikulturalismu. Policisté se proto dohodli s organizátory, že menší shromáždění umožní průchod většímu. Někteří z aktivistů se ale posadili na zem do cesty průvodu. Poté, co neuposlechli výzvu k vyklizení místa, proti nim policisté zakročili, některé aktivisty zadrželi a odvezli na služebnu.

Stojím si za svým, vzkazuje aktivistka

Krejčová se u městského soudu domáhala toho, aby bylo rozpuštění shromáždění prohlášeno za nezákonné. Podle soudu však shromáždění nikdo nerozpustil. „Za rozpuštění shromáždění rozhodně nelze považovat výzvy či následný zásah policistů proti několika málo účastníkům (...). Pokud by tito účastníci uposlechli výzvy policie a dočasně uvolnili prostor, stejně jako to na pokyn svolavatele učinila většina účastníků téhož shromáždění, mohli se dál shromáždění, které nebylo nikým rozpuštěno, účastnit,“ stojí v rozsudku městského soudu. „Částečné rozpuštění“ podle verdiktu neexistuje.

Justice řeší také čin Krejčové z téhož dne. Aktivistka se pokoušela bránit svého přítele před zakročujícím policistou. Podle obžaloby policistu lehce poranila. Městský soud v Praze ji původně zprostil obžaloby, Nejvyšší soud ale vyhověl dovolání Nejvyššího státního zastupitelství. Znovu by měl rozhodnout Obvodní soud pro Prahu 1. Není vyloučeno, že kauza skončí v přestupkovém řízení.

Aktivistka už dříve novinářům řekla, že si za svým činem stojí. Policistův zákrok proti svému příteli, který kladl pasivní odpor, považovala za zcela nepřiměřený.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…