Soud zamítl žalobu zelených na rozdělení Prahy 9 do tří volebních obvodů

29.09.2014 12:49

Pražský městský soud zamítl žalobu na rozdělení Prahy 9 do tří volebních obvodů. ČTK to zjistila z rozsudku zveřejněného na úřední desce soudu. Žalobu podala Strana zelených. Podle ní rozdělení nahrává velkým stranám, protože zvyšuje procento hlasů nutných k získání mandátu v zastupitelstvu. Říjnové obecní volby se tak v Praze 9 uskuteční ve třech obvodech stejně jako pokaždé od roku 1994, tentokrát se ale obvody změnily.

Soud zamítl žalobu zelených na rozdělení Prahy 9 do tří volebních obvodů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby, ilustrační foto

Strana zelených zatím nemá k dispozici odůvodnění rozsudku. „Nicméně trváme na tom, že vytvoření tří volebních obvodů v Praze 9 je politicky nečisté řešení, které má především prospět stranám, které jsou dnes u moci," uvedl předseda zelených v Praze 9 Jan Trnka.

V Praze 9 vládne koalice ODS a TOP 09. Zastupitelé městské části v červnu rozdělili území na tři jiné obvody než doposud. „Největší slabinou jednoho obvodu by mohlo být, že se v zastupitelstvu neobjeví nikdo z Hrdlořez nebo Střížkova," řekl na červnovém jednání zastupitelstva místostarosta Adam Vážanský (ODS).

Rozdíl v počtu hlasů na získání jednoho mandátu mezi obvody ale překročil soudem povolenou hranici 12 procent - ve druhém volebním obvodu připadalo na jeden mandát 906 voličů, zatímco v prvním 1240 voličů. Zastupitelé následně na jednání v červenci velikost obvodů upravili.

Kritikům vadí hlavně druhý volební obvod

Devítka bude mít v příštím volebním období 33 zastupitelů. V prvním obvodě bude 13.635 voličů z Proseku vybírat 11 zastupitelů. Ve druhém bude volit 8156 lidí ze Střížkova, Krocínky a Hrdlořez mezi devíti zastupiteli a ve třetím 15.912 voličů z Vysočan vybere 13 zastupitelů. Kritikům rozdělení vadí především druhý obvod, jehož části spolu ani geograficky nesousedí.

U soudu chtěli zelení dosáhnout, aby rozdělení na tři obvody bylo zrušeno. „Nejspravedlivější je vytvoření pouze jediného obvodu. Zákon sice dělbu připouští, nesmí ale jít o účelový zásah do proporcionality volebního systému," uvedl už po podání žaloby Trnka.

Zelení se kvůli volebním obvodům už soudili

Pražští zelení se na soud obrátili již v roce 2010 v souvislosti s volbami do zastupitelstva hlavního města. Tehdy vládnoucí ODS pod vedením exprimátora Pavla Béma rozdělila Prahu na sedm obvodů. Podle zelených to bylo účelové a zvýšilo počet nutných hlasů pro získání mandátu z pěti na šest procent. Soud výsledek voleb nezrušil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…