Soudce Baxa k útoku v Británii: Nemůžeme celou Evropu obehnat zdí

23.03.2017 19:04

Moderátorka Světlana Witowská přivítala ve čtvrtečním Interview ČT24 předsedu Nejvyššího správního soudu Josefa Baxu, který je bytostně přesvědčen, že právo azylu je posvátné, neb se o něm píše už v Bibli. Proto bychom neměli celou Evropu uzavřít za jednu velkou zeď. Na druhé straně rozhodně nemáme přijímat každého žadatele o azyl, protože...

Soudce Baxa k útoku v Británii: Nemůžeme celou Evropu obehnat zdí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa

Baxa je přesvědčen, že bychom měli ctít naši demokracii a naši svobodu, neměli bychom sami sebe zbavovat svobody ve jménu bezpečnosti.

„Není to černobílé, ale přesto bych měl raději svobodu i s těmi některými riziky, které to s sebou přináší,“ prohlásil hned na úvod Baxa. Na novou situaci v Evropě bychom si prý měli zvyknout. Prozatím se příliš neumíme s hrozbou terorismu vyrovnat. „Ale ne tak, že budeme dělat to, co oni chtějí,“ apeloval na diváky host. Teroristé stojí o to, abychom si omezili vlastní svobody a abychom se mezi sebou začali hádat a rozeštvávali  se.

Mně vadí paušalizace

„To ovšem neznamená, že musíme přijmout každého a nechat ho dělat, co chce,“ doplnil obratem Baxa. Zločinci prý budou mít vždy tak trochu navrch, protože se nenechají omezovat zákony. My už dnes máme zákony, které nám dovolují vyhostit ze země potenciálně nebezpečné cizince. „Ale žádná země nevyhošťuje své vlastní občany,“ varoval Baxa s poukazem na to, že včerejšího útoku v Londýně se dopustil rodilý Brit.

Každý pachatel trestného činu nebývá zavřen do vězení nadosmrti. Jednoho dne brány vězení opustí. A za mřížemi se navíc často zradikalizuje. Na základě toho, co se děje, my v poslední době říkáme, že celá skupina v části společnosti je špatná a musí pryč.  

„Mně vadí paušalizace. My máme povinnost pomáhat trpícím lidem. To bylo, je a bude vždy pravda. Právo azylu je zakotveno už v Bibli. Ale zase musíme umět rozlišovat, rozhodně nemusíme pomáhat všem, musíme se naučit rozlišovat,“ podotkl Baxa. „Každé společenství by mělo mít své hranice, které si musí být schopné hájit, ale na druhé straně to neznamená, že si kolem Evropy postavím devět metrů vysokou zeď, přes kterou neprojde nikdo,“ zdůraznil.

Některé naše zákony jsou zastaralé

Nakonec došlo i na kauzu Davida Ratha, která se po pěti letech prakticky vrací na začátek. Baxa se snaží postup soudu pochopit, ale veřejnosti by těžkosti v této kauze raději nechtěl vysvětlovat. Přesto se o to trochu pokusil. Vyšetřovatelé a soudci nejen v této kauze narážejí na to, že některé naše zákony pocházejí z počátku 60. let minulého století, čili už jsou zastaralé a těžko se podle nich posuzuje dnešní moderní zločin. Politici sice často říkají, že přijmou zákony nové, jenže v praxi se k tomu často nemají. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…