Soudce Sváček, kterého nemá rád Dienstbier, možná dostane nové místo. Extrémně důležité

08.07.2014 7:27

Soudce Jan Sváček dvakrát neprošel Senátem na funkci ústavního soudce. Nyní je řadovým soudcem vrchního soudu a podle Lidových novin míří na vyšší post. Údajně je jen krůček od toho stát se místopředsedou Vrchního soudu v Praze. Spekuluje se i tom, že by Sváček mohl nasazovat agenty.

Soudce Sváček, kterého nemá rád Dienstbier, možná dostane nové místo. Extrémně důležité
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Sváček

LN získaly informace, podle nichž se soudce Jan Sváček už může těšit na místo místopředsedy Vrchního soudu v Praze pro trestní úsek. Vladimír Vočka na místě končí, protože mu vyprší mandát a znovu už prý kandidovat nebude.

„Místopředseda Vočka už veřejně prohlásil, že nebude znovu kandidovat. Že bude kandidovat doktor Sváček, se bere jako víceméně hotová věc,“ citují LN svůj důvěryhodný zdroj.

„Je to právo předsedy soudu navrhovat své místopředsedy. Přišlo by mi proto velmi neomalené, abych to jakkoli komentoval. Vyloučit to samozřejmě nemohu, ale prosím, pochopte, že je to věc doktora Bureše,“ vykroutil se z odpovědi Jan Sváček.

Sváček by mohl také nasazovat agenty

Doktor Sváček by prý na novém postu hlídal agenty. Což se některým jeho odpůrcům podle LN nelíbí. Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), který prý patří do nejhlasitějšího tábora odpůrců Sváčkova angažmá u Ústavního soudu, LN řekl: „Moje výhrady k doktoru Sváčkovi se od doby jeho kandidatury nijak nezměnily.“ A podle LN se kritika snáší i na předsedkyni Nejvyššího soudu Ivu Brožovou. „Pana Sváčka považuji za kontroverzního soudce a člověka.“ Na druhou stranu se za Jana Sváčka postavila Soudcovská unie nebo také nejvyšší žalobce Pavel Zeman.

Bezpečnostní komunita prý má jisté obavy z nového možného působení doktora Sváčka. Podle LN by měl totiž rozhodovat o nasazení policejních agentů, kteří v utajení infiltrují mafiánské struktury. Sváček se k tomu vyjádřil rezervovaně. „Za sebe říkám, že vzhledem k tomu, že vyřizuji agendu násilné trestné činnosti, tak nepředpokládám, že bych se věnoval vámi zmíněné problematice. Je velmi pravděpodobné, že agendu bude dál vyřizovat současný místopředseda.“

LN zdůrazňují, že v České republice existují jen dva soudci při vrchních soudech v Praze a Olomouci, kteří mají nasazení policistů a příslušníků Generální inspekce bezpečnostních sborů do zločineckých organizací na starosti. Jde tak o nanejvýš citlivou a odpovědnou věc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…