Soudce dokončí vynesení rozsudku, loni při jeho čtení zkolaboval

28.01.2014 6:44

Soud v Novém Jičíně bude dnes pokračovat ve vynášení rozsudku v případě bývalých zastupitelů Hladkých Životic na Novojičínsku, kteří byli obžalováni především kvůli nevýhodnému prodeji obecních pozemků. Soudce už loni v prosinci konstatoval, že jsou všichni vinni. Vzápětí ale zkolaboval a vynesení rozsudku nedokončil. Obžalovaní tedy už vědí, že jsou vinni, neznají ale tresty.

Soudce dokončí vynesení rozsudku, loni při jeho čtení zkolaboval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Želízka, ilustrační foto

Na lavici obžalovaných usedlo 13 bývalých členů zastupitelstva obce Hladké Životice včetně tehdejšího starosty Jaroslava Petržely, který jako nezávislý neúspěšně kandidoval do Senátu. Mezi obžalovanými je i bývalý místostarosta Robert Chovanec. Obžalobě čelí deset mužů a tři ženy.

Hlavní část obžaloby se týká údajně nevýhodných prodejů obecních pozemků v lokalitě Na Stráni v roce 2006. Obec je zdarma získala od státu jako kompenzaci za fakt, že v její blízkosti vede trasa dálnice. Na parcelách měli stavět například i lidé, kteří byli nuceni kvůli dálnici opustit své domovy. Tamní pozemky zastupitelé prodali za pět respektive 50 korun za metr čtvereční. Jejich skutečná cena byla od 250 do 400 korun za metr.

Této výhodné ceny využil například Petržela s manželkou, který si tam již postavil dům, nebo jeho dcera. Podle další části obžaloby si pak bývalý starosta nechal vyplatit odměnu 100.000 korun za práce, které nikdy nevykonal nebo nebyly v náplni práce starosty. Celková škoda převyšuje osm milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…