Soudce mluvil o politice. A je zle

22.07.2015 10:14

Před Ústavní soud se zřejmě dostane kauza, v níž bude stanoveno, zda se soudce smí vyjadřovat k politice či nikoliv. Stane se tak kvůli soudci Městského soudu v Praze Kamilu Kydalkovi, který mohl ovlivnit komunální volby v Mnichovicích u Prahy poté, co se veřejně a ne příliš lichotivě vyjádřil o mnohých kandidátech. O tom, co se přesně stalo a zřejmě i bude dít dál, informoval server Aktuálně.cz.

Soudce mluvil o politice. A je zle
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Chatař Kamil Kydalka řekl své před komunálními volbami v Mnichovicích u Prahy. V letáku, který se v obci rozšířil, kritizoval lídry téměř všech stran, které chtěly kandidovat do zastupitelstva. Petra Pecková ze sdružení Mnichovice – město na vaší straně, která se později stala starostkou, se prý podle letáku chlubí úspěchy druhých.

„Lídra TOP 09 Jana Zenkla obvinil ze střetu zájmu – podílel se totiž na změně územního plánu, a přitom v té době současně skupoval pozemky v Mnichovicích. A po volbách pak v článku v místním zpravodaji Život Mnichovic doporučoval, jak sestavit povolební koalici, aby to neskončilo pro město katastrofou – což by se prý zvolením Peckové starostkou stalo,“ napsal server.

Ve stejném letáku bylo také zdůrazněno, že je chatař Kydalka soudcem, který rozhodoval v kauze H-systému a že se u Ústavního soudu postavil proti amnestii Václava Klause. Kauzou se zabýval i kárný senát Nejvyššího správního soudu, který konstatoval, že se soudce dopustil přešlapu, ale trest nestanovil, neboť samotné projednávání před senátem je dostatečným varováním. Faktem také je, že text nepsal sám soudce, ale známý z obce. Prý si spolu jen vyměňovali názory e-mailem a přítel je následně vydal.

Za pozornost ovšem stojí, že si Kydalka nadále stojí za svými názory, byť je lidé nevyslyšeli, Pecková i navzdory kritice dostala dost hlasů voličů a stala se starostkou. Pan soudce je přesvědčen, že se jako občan smí vyjadřovat k veřejnému dění. Rád by se dostal k Ústavnímu soudu, aby celou věc rozřešil. 

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…