Soudce vynesl průlomové rozhodnutí. Umožnil policii přístup k datům advokátů

13.07.2014 9:24

Soudce pražského městského soudu Stanislav Králík vynesl tento týden v kauze podnikatele Františka Savova rozhodnutí, které do budoucna může změnit pravidla policejních prohlídek v advokátních kancelářích. Dovolil kriminalistům prozkoumat data Savových advokátů uložená na cloudech, vzdálených datových uložištích. Rozhodnutí soudu se ale nemůže opřít o judikaturu. Zákon, který by vše ošetřil, chybí. Řešení by mohl přinést nový trestní řád. Informoval o tom server Aktuálně.cz.

Soudce vynesl průlomové rozhodnutí. Umožnil policii přístup k datům advokátů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Městský soud rozhodl o vině Romana Janouška. Má si odsedět tři roky a na pět let má zákaz řízení. Verdikt není pravomocný, vyslechnout si ho v soudní síni Janoušek nebyl

Český podnikatel František Savov, v současné době na útěku, čelí obvinění z daňových úniků. Nadměrnými odpočty DPH několika firem, jejichž jediným příjmem byly peníze vrácené finančním úřadem, měl se svými společníky způsobit státu škodu až čtyři miliardy korun.

Soud nyní v jeho kauze vynesl rozhodnutí, které by do budoucna mohlo změnit pravidla policejních prohlídek v advokátních kancelářích. Soudce městského soudu v Praze Stanislav Králík totiž dovolil detektivům prozkoumat data advokátů ze společnosti Uni Legal (dříve Garris Legal), která jsou uložená na vzdálených datových uložištích (cloudech) pronajatých u velkých IT firem. I přesto, že advokátní komora vydání dat odmítla. Podle informací serveru Aktuálně.cz je to poprvé, co soud něco takového dovolil.

„Vím o prvním takovém verdiktu. Pan soudce Králík konstatoval, že cloud není místem, kde advokát vykonává advokacii. A proto nepožívá zvláštní ochranu," vysvětlil redaktorovi Aktuálně.cz místopředseda pražského městského soudu Jan Kadlec.

Králíkův verdikt nicméně nemá oporu v trestním řádu. „Je to otázka výkladu. Judikatura k těmto případům prakticky neexistuje, ale soudcům nepřísluší hodnotit kvalitu právní úpravy," říká soudce Jan Kadlec. Jasno by podle odborníků mohl v celé záležitosti udělat nový trestní řád.

Obhájci a žalobci se neshodují

Přísné normy pro prohlídky u advokátů vyvolávají mezi obhájci a žalobci vášnivou debatu. Podle státních zástupců advokáti institut „advokátního tajemství“ často zneužívají a do spisů, které se týkají jiné věci, zakládají i dokumenty, které chtějí chránit před policií. „Pachatelé používají maximum způsobů, jak svou trestnou činnost zastřít, a tohle je jeden z nich,“ uvedl pro Aktuálně.cz Milan Komárek, ředitel protikorupční policie, která případ Savov vyšetřuje.

Obhájci kontrují tím, že se policie chce pomocí obecně formulovaných příkazů k prohlídce dostat i k písemnostem, které patří k jinému případu. „Neznám argumentaci soudu v tomto konkrétním případě, ale podle mě je důležité, zda jde o informaci obsahující skutečnost podléhající povinné mlčenlivosti advokáta. A je nepodstatné, kde byla uložena," uvedl prezident Unie obhájců Tomáš Sokol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…