Soudcům vadí výše platů. Možná půjdou opět k Ústavnímu soudu

29.12.2012 17:11

Zástupci soudců se možná opět obrátí na Ústavní soud kvůli výši platů. Některým z nich totiž nevyhovuje koeficient, podle něhož se má plat vypočítávat. V pátek o něm totiž rozhodoval Senát a stanovil 2,75násobek průměrné mzdy.

Soudcům vadí výše platů. Možná půjdou opět k Ústavnímu soudu
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Ústavní soud (ÚS) se platům soudcům už v minulosti věnoval a jako normu stanovil trojnásobek mzdy v nepodnikatelské sféře. V pátek ale Senát schválil návrh, podle něhož má být od ledna koeficient 2,75.

Zástupci soudců se tak dost možná opět obrátí na ÚS, protože koeficient jim nevyhovuje. Důvodem je fakt, že nenaplňuje zcela nález ÚS. Informace o další možné stížnosti potvrdil ČT prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník.

"Poslanci a eventuálně i vládní činitelé, kteří se mnohdy upínají k Ústavnímu soudu s nadějí, že se jich zastane v jejich záležitostech, by snad mohli respektovat, pokud se Ústavní soud vysloví i k záležitostem někoho jiného," míní i viceprezident organizace Tomáš Novosad.

Kritiku soudců uznává i několik politiků. Postavil se za ně například ministr spravedlnosti Pavel Blažek, který také podporuje trojnásobek průměrné mzdy jako plat soudců. Návrh schválený Senátem se prý "zdá být v rozporu s nálezy Ústavního soudu". Přitom se už takto budou platy soudců zvyšovat, přibližně o 5600 korun více oproti letošku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…